Trudnoća u kasnijoj dobi

trudnoća u starosti

Često možemo čuti da zdrava žena može iznijeti trudnoću bez obzira na svoje godine. Ali je li to zaista tako? U nastavku vam donosimo prednosti i mane roditeljstva u kasnijoj životnoj dobi.

Kad je žena u dvadesetima dijete je deformira, kada je u tridesetima dijete joj čuva zdravlje, a kada je u četrdesetima dijete je pomlađuje. Zahvaljujući današnjim trendovima, žene se sve kasnije odlučuju na majčinstvo. Neki od razloga zašto žene rađaju kasnije su  obrazovanje, status, edukacija, materijalna sigurnost te odgovarajući partner.

Na kraju kada si žena uspije sve posložiti, što si je zacrtala, da se ne okrene već se nađe u četrdesetima. No, prema mišljenju mnogih stručnjaka, četrdeseta je kritična dob za rađanje djeteta. Neke od žena do četrdesete ne pokušava biti majkom, no neke pokušavaju, nažalost bez uspjeha.

Starosna dobe ne utječe samo na sposobnost zanošenja, nego i na moguće komplikacije u trudnoći. No nije sve tako crno, jer većina trudnoća u toj dobi završi sretno, tako da nema razloga zbog dobi odustati od trudnoće. Ipak pri planiranju životnih prioriteta, rođenje djeteta žena ipak ne bi trebala staviti na zadnje mjesto.

Trudnoća u starijoj dobi smatra se rizičnom te je idealna dob za rađanje do 35. godine. Neke žene u 40-oj godini mogu zatrudnjeti bez problema, dok se neke suočavaju s problemima već u dvadesetim godinama. Trudnoća prođe brzo, a prave poteškoće nastaju tek nakon poroda, kada majka pored sebe ima malog čovjeka kojeg treba podići na noge, a za tako nešto je puno lakše mladim mama.

Bez obzira u kojoj se životnoj dobi odlučite na majčinstvo, sva će donijeti neke prednosti i neke mane. Rizici i komplikacije moguće su u svakoj dobi trudnoće, jedino su povećani u starijoj dobi zbog godina. No to sve na kraju postaje potpuno nevažno, jer na svijet dolazi novi život.

Autor: A.Z., Foto: Voronin76/Shutterstock