Trudnoća – rani simptomi i kako ih prepoznati

simptomi trudnoće
Prvi simptomi trudnoće, Foto: 2nix/Shutterstock

Kod ranog otkrivanja trudnoće žensko je tijelo najbolji pokazatelj. Treba znati kako postoje mnogi načini za rano otkrivanje novog stanja, a ubudući da mnoge žene jednostavno ne mogu izdržati u periodu između ovulacije i menstruacije, simptomi im mogu uvelike olakšati da dođu do saznanja. Međutim treba imati na umu kako je svako tijelo drugačije i kako se mogu manifestirati na različite načine.

Bilo bi najbolje kada bi mogli poznavati svoje tijelo, jer ćete možda i prije vremena saznati da li je u vašem tijelu došlo do malo većih promjena. Kako biste mogli uživati u novom stanju, trebate shvatiti i prije svega prepoznati rane simptome trudnoće.

Među početnim indikatorima svakako se navode simptomi kao što su jutarnja mučnina i osjećaj povraćanja. Treba imati na umu kako se upravo taj osjećaj u velikom broju slučajeva može zamijeniti sa simptomima trovanja hranom, ili čak prehladom.

Osjetljive grudi, učestalo mokrenje također su jedni od simptoma koji se pojavljuju na samom početku trudnoće. To možete primjetiti tako što ćete učestalo mokriti ne samo tijekom dana nego i po noći.

Neke žene se znaju žaliti da su im grudi previše osjetljive, da ih boli oko područja bradavica. Ako malo bolje pogledate vaše se bradavice povećavaju. Cijeli proces je ništa drugo nego priprema tijela za dojenje.

Izostanak mjesečnice je jedan od najranijih simptoma zbog kojeg velik broj žena upravo posumnja da se radi o trudnoći. Naime treba imati na umu kako izostanak menstruacije može značiti i nešto drugo, no tu je bitno poznavati svoje tijelo.

Dakle žene znaju osjetiti jake grčeve i bol u leđima. Uglavnom uvijek trebate konzultirati svog liječnika u slučaju da se pojave prejaki grčevi ili lagano krvarenje. Osim krvarenja isto tako se može dogoditi preskakanje obroka zbog čega dolazi do pada šećera u krvi, nakon čega dolazi do vrtoglavice, pa čak i nesvjestice.

Zatvor, loša probava, promjene u izgledu kože i povećani rad slijepog crijeva su sve rani simptomi trudnoće. Da biste saznali više o ranim simptomima trudnoće, uvijek možete pročitati trudničke časopise zbog jasnijeg objašnjenja.

Foto: 2nix/Shutterstock