Trudnoća poslije tridesete

žena na pregledu

Svako majčinstvo donosi psihološke i fizičke promjene. Za razliku od mlađih trudnoća, trudna žena u tridesetima je više emotivno stabilna, a niti materijalna situacija nije upitna. No, ipak postoje neke zdravstvene tegobe, odnosno prepreke koje bi mogle raditi nepoželjne probleme.

U nešto ranijim tridesetima zdravstveno stanje je pod kontrolom, pa trudnoća nije izložena tegobama. Ali poslije 35. godine života, jajne stanice nemaju veliku mogućnost plodnosti. Ginekolozi kažu da žene koje žele zanijeti moraju znati da bi to moglo nositi svoje posljedice i određene rizike.

Zato je količina porođaja kod kojih se prakticira carski rez sve veća, a spontani pobačaji također nisu isključeni. Naime, ima ih čak jedan od pet trudnoća.

Žene koje se odluče na trudnoću poslije 35. godine moraju znati da imaju veću sklonost da im posteljica bude predležeća i da se mnoge bebe rađaju s nedovoljno kilograma.

Zbog visoke mogućnosti rađanja djeteta s kromosomskim poremećajima, točnije s Downovim sidromom, žene bi trebale ići na utvrđivanje kromosomskih poremećaja. Takva utvrđivanja se rade krvnim testovima, a kasnije se trudnice kontroliraju s mnogo pažnje.

Ako ste od onih žena koje žarko žele zatrudnjeti, a starije ste od 35 godina, trebale biste svakako posjetiti svoga liječnika ili ginekologa kako bi vas mogao pravilno savjetovati i rezervirat vam termin za temeljit sistematski pregled radi utvrđivanja zdravstvenog stanja.

Važno je znati da svaka trudnica poslije 35. ako ima neku kroničnu bolest, ima veći rizik prenošenja bolesti na dijete. To mogu biti visoki tlak ili neki drugi poremećaji. Zato ih je važno kontrolirati kako ne bi došlo do pogoršanja i kako se ne bi ugrozilo bebino zdravlje.

Dobre stvari nešto kasnije trudnoće su te da je žena emotivno zrela te time pokazuje da je spremna na osnivanje obitelji. Svjesne su trudnoće te se pridržavaju svih uputa ginekologa te njeguju trudnoću.

Zbog mentalne stabilnosti, lakše se nose s dijagnozama te aktivno sudjeluju u pravilnom održavanju trudnoće.

Također, žene u tridesetima iza sebe već imaju obrazovanje i karijeru te siguran posao. To znači da bez problema mogu djetetu osigurati sigurnu budućnost te su samim time samouvjerenije i hrabrije u svim daljnim postupcima.

Autor: A.B., Foto: Alexander Raths/Shutterstock