Trudnoća iznad 35.

trudna-zena

Trudnoća u kasnim tridesetima jednako je opasna, koliko je i sretna. Potreban je poseban oprez da ne bi došlo do komplikacija zdravlja mame ili djeteta. Trudnice iznad 35. godine života pripadaju skupini rizičnih trudnoća pa bi se trebale pridržavati nekih ključnih pravila. Ukoliko ih se ne pridržavaju, dolazi do raznih problema kao što su infekcije, prijevremeni porođaj, a u rijetkim slučajevima spontani pobačaj. Do njega dolazi u 12% slučajeva.

Pripadate li vi ovoj skupini, potrebna vam je posebna skrb pa nije mala vjerojatnost da biste kraj trudnoće morali dočekati u bolnici. Tamo ćete imati stalnu pomoć i nadzor. Krajem tridesetih godina, ženina plodnost na mnogo je manjoj razini pa je teže zatrudnjeti. Naime, jajnih je stanica s godinama sve manje. Opasnost je znatno veća ako je porod nakon 35. godine ujedno i prvi. Tijelo ne zna što ga sve čeka pa se ujedno javlja i velika količina stresa. On samo dodatno otežava već ionako kritičnu trudnoću.

Kako biste se što lakše nositi sa zahtjevnom trudnoćom, navest ćemo nekoliko najčešćih problema koji se mogu javiti.

Proširene vene jedna su od lakših komplikacija tijekom trudnoće. Javljaju se i kod mlađih trudnica, najviše zbog otežanog i slabijeg kretanja. Pritisak veće težine na noge ima jednak učinak. Elastičnost kože slabi pa se javljaju strije koje ostaju nakon poroda. Sama vjerojatnost proširenih vena uvjetovana je genetikom, ali i slabijim funkiconiranjem krvožilnog sustava. Prokrvljenost žila je slabija pa se krv nakuplja na mjestima sklonima debljanju, odnosno nogama.

Upala mjehura i bubrega zna se javiti zbog pojačanog pritiska, a uspješno se liječi antibioticima. Da biste izbjegli probleme mokraćnog sustava, redovito urinirajte kako ne bi došlo do upale. Ignorirate li probleme, može doći do nastanka bakterija i infekcija opasnih za bebin razvoj.

Zbog oslabljenog organizma i nedovoljnog uzimanja vitamina i minerala iz hrane često se može javiti slabokrvnost, odnosno anemija. Preporučuje se povećan unos hrane bogate bjelančevinama i željezom, koji zbog potrebe djeteta u tijelu naglo opadaju. Blaži oblik anemije nije opasan, ali ako je promjena veća, posavjetujte se sa liječnikom kako bi vam prepisao lijekove i vitamine kao dodatak prehrani.

Autor: D.Š. Foto: mathom/Shutterstock