Trudnoća i bol u leđima

trudna žena

Kako trudnoća napreduje, tako se i maternica širi te stvara bol u leđima uzrokovan pritiskom. Isto tako, trbuh postaje sve veći što je logično da je i težina trbuha veća te se dodatno stvara pritisak i na noge, odnosno zglobove koja vodi sve do leđa.

Mnoge trudnice niti ne znaju, no i u ovome velike zasluge tegoba donose hormoni koji su tokom trudnoće neuravnotežani. Takvi hormoni često znaju slabiti ligamente i zglobove, pogotovo one koje se spajaju s leđima.

Vrlo često takve tegobe mogu potrajati i nakon poroda te nestaju nakon nekoliko mjeseci.

Za trudnice bi bilo dobro da znaju prepoznati bol te na vrijeme reagirati kako bi je ublažile. Donosimo vam sva objašnjenja o tegobama kralježnice tokom trudnoće kako biste što više olakšali trudnoću i bili zadovoljniji s vašim mališanom.

Vjerojatno ste mnogo puta i to prije trudnoće osjetili bol u donjem predio leđa, pogotovo prije menstruacije ili prilikom dizanja težih predmeta. Ovakva bol se često širi i na područje nogu pa vam je zato stajanje i duže hodanje dosta otežano, a kako je dan pri kraju, bol je sve jače prisutna.

Takva tegoba je uobičajena kod trudnica, tako da sigurno niste među jednima kojima je tako, a simptome možete ublažiti čajem od kamilice, namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama te kalijem i kalcijem koje u trudnoći vrlo troše.

Druga po redu tegoba se javlja na području zdjelica. To je tupa bol koja se često osjeti i na području unutar stražnjice. Sjedeći položaji takvu bol mogu još više pogoršati pa je preporučljivo lagano kretanje u obliku šetnje ujutro, popodne i prije spavanja kako biste se dovoljno razgibali.

Izbjegavajte stalno sjedenje na stolici jer bi to moglo napetost i pritisak učiniti još težim.

Ako ste i inače, prije trudnoće, osjećali bolove u leđima, žene koje planiraju ostati trudne ili su trudne, moraju znati da ih zato čeka i veća bol u trudnoći te je bitno što više se kretati, u pravilnim granicama.

Autor: A.B., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock