Trogir, grad između Čiova i kopna

pogled na trogir
Pogled na Trogir, Foto: SelfQ/Wikimedia

Nadomak Splita nalazi se grad Trogir koji je 1997. godine proglašen gradom pod zaštitom UNESCO-a. Najvećim dijelom nalazi se na malom otoku dok je većim kamenim mostom spojen s kopnom i drugim mostom s otokom Čiovo. Osnovali su ga kolonisti iz Grčke u 3. st. pr. Kr. To je grad poznat po velikom broju znamenitosti, gdje brojne palače svjedoče o njegovim slavnim danima.

Na ovom je području početkom 13. st. otvorena prva ljekarna u Europi, koja se nalazila u sklopu kuća u blizini katedrale i gradske lože. Dokument koji to potvrđuje nalazi se u trogirskom muzeju.

Muzej grada smješten je u palači Garagnin – Fanfona. U njemu se nalaze brojne zbirke koje prikazuju politički, kulturni i umjetnički život grada od osnutka pa sve do 20. stoljeća. Tvrđava Kamerlengo veličanstveno je zdanje iz 15. stoljeća.

Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja 14. stoljeća. Njezina glavna svrha bila je smještaj mletačke posade koja je tada branila grad. S nje se pruža nevjerojatan pogled na Trogir i okolicu, dok se ljeti ovdje održavaju zabavne priredbe.

Kula sv. Marka još je jedna znamenitost koja se ne propušta. Sagrađena je u 15. stoljeću, a služila je za obranu grada od neprijatelja. Između kule i tvrđave nalazi se spomenik francuskoj vlasti koja je neko vrijeme imala vlast nad Trogirom.

Trogirska riva jedno je od najljepših mjesta za uživanje na suncu i jutarnjoj kavici s prijateljima i obitelji. Za sve ljubitelje plaža preporuča se odlazak na otok Čiovo. Gornji Okrug mjesto je na otoku gdje se nalazi šljunčana plaža najpopularnija na trogirskoj rivijeri.

Plaža je uredna i čista s uređenim WC-om i velikim izborom ugostiteljskih objekata. Na plaži imate mogućnost unajmiti suncobran i ležaljku. Sjeverno od Trogira nalazi se mjesto Seget isto tako poznato po svojim prekasnim plažama.

Ne zaboravite dok ste u Trogiru kušati zanimljiv i ukusan specijalitet poznat kao rafioli. Rade se od tankog tijesta u koje se stavlja smjesa od badema, soka od naranče, kakaa u prahu i vanilin šećera.

Autor: S.Š. Foto: SelfQ/Wikimedia