Trilj, grad poznat po jednostavnom životu

Ostaci tilurija u Trilju
Ostaci tilurija u Trilju, Foto: Ante Perkovic/Wikimedia

Usred Dalmatinske Zagore smjestio se mali grad Trilj koji se smatra jednim od najmlađih gradova. Pripojenjem sela Vedrine i povećanjem broja stanovnika, stekao je uvjete da ga se tretira kao grad. Danas je Trilj mjesto kojem pripada 26 naselja. Prekrasna dalmatinska obala poput magneta privlači turiste sa svih strana svijeta, međutim pored mora, Zagora isto tako nudi svoja bogatstva kojima privlači brojne posjetioce.

Divni i otvoreni ljudi samo još pridonose osjećaju zadovoljstva sa kojim odlaze svi gosti naše lijepe zemlje i uvijek nam se ponovo vračaju.

U tu bogatu ponudu možemo uljučiti i grad Trilj, gdje će vas oduševiti obala u samom centru grada. Možete uživati u ispijanju kave uz tišinu rijeke prekinutu prolascima prekrasnih patkica. Trilj će vas oduševiti i prekrasnom šumama obližnjih parkova.

No ipak ako ste ljubitelj planina ima ponešto i za vas. Puno pjesnika opisalo je ovaj kraj kao mjesto gdje su planine pokazatelji jednostavnih, poštenih i gostoljubivih stanovnika koji će sa vama podijeliti sve što imaju.

Muzej  u Trilju osnovan je 1996. godine, a nalazi se u bivšoj župnoj kući koja je adaptirana za muzejske potrebe, koja je javnosti 2006. godine otvorena preko tematskih izložbi, radionica i raznih predavanja.

Unatoč tome što je jedan od najmlađih gradova, možemo reći kako povijest ovog kraja seže dosta daleko, a treba spomenuti kako se u rimsko doba ovdje nalazio most koji je išao preko Cetine, na cesti Salona – Argentaria.

Baš na tom mjestu odvajala su se dva pravca, jedan je išao preko Delminija, na sjeveroistok prema Argentariji, a drugi preko Narone prema Skadru i Dirahiju, na jugoistoku.

Svjedočanstva bogate povijesti su i brojni arheološki nalazi su pronađeni u koritu rijeke Cetine, a sigurno najpoznatiji od njih je Tilurij, poznati rimski legionatski logor po kojem je Trilj dobio ime.

Autor: S.Š. Foto: Ante Perkovic/Wikimedia