Trikovi za zdravo kuhanje

žena u kuhinji

Bolja kvaliteta života s puno manje stresa i bolesti rezultat je zdravih životnih navika koje uključuju određene namirnice, ali i vježbanje. Nije dovoljno samo sastaviti popis namirnica koje treba jesti, potrebno je znati i način kako ih treba pripremiti, a da se pritom ne izgube njihove vrijednosti.

Dobro je poznavati osnovna pravila za zdravo kuhanje koja će vam omogućiti da dobijete najbolje od svake namirnice za koju se odlučite.

Oslanjate li se tijekom kuhanja na temeljac? U njemu se nalazi masnoća koju možete ukloniti tako što ćete ju sastrugati nakon što se ohladi ili uz pomoć papirnatog ručnika. Juha bi se trebala naći na jelovniku barem tri puta tjedno. Za sve koji vole jesti gustu juhu mogu umjesto zaprške dodati kukuruznog škroba.

Sol je jedan od najvećih neprijatelja za zdravlje čovjeka, ali samo ako se pretjera. Zdravstvene organizacije se slažu da dnevna količina ne bi trebala ići preko 6 g. Izbjegavajte prekomjerno dodavanje soli jelima i koristite začinsko bilje poput ružmarina, bosiljka, vlasca, kadulje, peršina i ostalih.

Dokazano je da će upravo ovi začini jelima dati poseban okus i to bez imalo soli. Vaša će jela imati najbolji okus i miris zahvaljujući ne samo ovim začinima, nego i uz pomoć limunovog soka i češnjaka.

Pored toga što bi trebali izbjegavati sol ili prekomjerno korištenje, nutricionisti se slažu kako ne bi trebalo konzumirati konzervirano povrće u slanoj otopini. Nažalost radi se o još jednom načinu preko kojeg možete pojesti više soli nego što je dozvoljeno.

Prženje nije najbolji način spremanja hrane, a nutricionisti smatraju kako bi trebalo izbjegavati fritezu. Ne možete li se odreći prženja mesa, pokušajte ga staviti tek kada se ulje zagrije kako bi meso upilo što manje masnoće.

Odlučite li se za pečenje mesa, nemojte ga podlijevati masti koja je nastala tijekom pečenja. Uzmite umak sa strane koji ste dobili od drugih namirnica kao što su rajčice ili limun. Svaki put prije pečenja uklonite kožicu kako vas kasnije ne bi mamila da ju pojedete. Kao i povrće tako je i meso najbolje kuhati. Jedite i živite zdravo.

Autor: S.Š., Foto: Aleksandar Todorovic/Shutterstock