Trikovi za lijepu kožu

blistavo lice

Žene su davno prije nastanka kozmetičke industrije brinule o sebi i svojoj koži. Danas je tu more drogerija, parfumerija i ljekarni koje nam nude različite kozmetičke preparate za uljepšavanje i pomlađivanje kože.

No, ne morate uvijek trošiti novac i vrijeme na skupe tretmane i proizvode kada možete samo posegnuti u vlastiti ormarić i naći zaštitu od prebrzog starenja i gubitka sjaja kože. I naše bake su imale djelotvorne recepte za nečistu kožu, recepte protiv bora, protiv crvenila kože kako i recepte za osjetljivo područje oko usnica i očiju.

Ako ne znate svoj tip kože, prije nego mu želite udovoljiti, morate odrediti svoj tip kože. Možete to učiniti na sljedeći način. Nakon umivanja pustite da prođe tri do četiri sata i tada stavite svileni papir na lice. Ako imate normalnu ili suhu kožu, na maramici neće ostati nikakvi tragovi. Ako vam je koža masna, na maramici će ostati masni tragovi. Ukoliko imate mješovitu kožu, masni otisci će ostati na području čela, nosa i brade.

Sukladno vašem tipu kože, trebali biste koristiti odgovarajuće preparate kako biste suhoj koži vratili vlažnost, a masnoj spriječili prekomjerno lučenje masnoće.

Ako ste sreće i imate normalnu kožu, ona bi trebala biti glatka, elastična, čista i imati sitne pore. Takva koža je je dobro prokrvljena i imati dovoljno masnoće i vlage. No, ako ste vi od onih koji imaju normalnu kožu, ne znači da ne trebate dodano brinuti o njoj da takva i ostane.

Osim što kožu moramo čistiti od nečistoća, moramo ju hidratizirati dnevnom i noćnom kremom koja je, naravno, prilagođena našem tipu kože. Dnevna krema nam služi kao zaštita od svakodnevnih zagađivača i isušivača kože. Dobra noćna krema bi trebala služiti kao pomoć za izbacivanje štetnih tvari u procesu primanja hranjivih tvari.

Osim vanjske njege, važna je i unutarnja njega kože, a to znači da morate unositi zdrave namirnice u organizam koje su pune antioksidansa i naravno, redovito kretanje i puno sna će pomoći održati vašu kožu lijepom i blistavom.

Autor: S. G., Foto: Ariwasabi/Shutterstock