Trikovi za kovrčavu kosu

kovrčava kosa

Ako ste sretnica koja ima kovrčavu kosu, vjerojatno ste bezbroj puta pomislili kako to i nije sreća te ste sigurno maštali o tome da imate ravnu kosu jer mislite da je nju lakše obuzdati. Što se toga tiče, može biti istina da je ravnu kosu lakše obuzdati, no mnogi će se složiti da nema bolje frizure od lijepih kovrča. Važno je samo naučiti kako ih pravilno njegovati.

Istina, kovrčava kosa treba puno više njege pa bi bilo poželjno jednom tjedno osigurati dubinsku regeneraciju. Dobro je u rutinu njege uključiti ulja ili serum, a sušenje kose sušilom i četkanje treba izbjegavati.

Naučite pravilno prati kosu

Ne treba pretjerivati ni s pranjem i upotrebom jakih šampona jer je kovrčava kosa u većini slučajeva suha pa bi je prečestim pranjem mogli samo još više isušiti. Naime, na tjemenu se nalaze prirodna ulja koja bi se prečestim pranjem kose mogla isprati. Preporučuje se svakih nekoliko dana oprati kosu blagim šamponom. Šampon utrljajte samo na tjeme, a ostatak kose će se oprati tijekom ispiranja šampona s tjemena.

Kosu šišajte i stilizirajte u salonu koji zna kako tretirati kovrčavu kosu. Kovrčavu kosu treba šišati dok je suha jer se kovrče skupe kad su mokre pa frizura na kraju često ispadne potpuno drugačija od onog što ste zamislili.

Kao što smo već spomenuli, kovrčava kosa je prirodno suha pa je važno pronaći odgovarajuće preparate zbog kojih će kovrče biti sjajne i lakše će se razdvajati. Za odlične rezultate, pobrinite se da preparati koje ćete koristiti sadrže she maslac, ulje avokada ili ulje makadamije.

Oprezno sa sušenjem i češljanjem

Kosu nemojte četkati dok je mokra jer je tada jako lomljiva pa četkanjem samo možete nanijeti štetu. Ako češljate svoju kovrčavu kosu, radite to češljem sa širokim zupcima, i to nakon što ste na nju stavili dobar regenerator. Mokre kovrče možete lagano razdvojiti prstima jer ćete onda biti sigurni da neće biti polomljenih vlasi.

S korištenjem sušila za kosu je također potreban oprez. Ako ga ne upotrebljavate na pravilan način, bit će vaš neprijatelj, no ako znate kako sušiti kovrčavu kosu, bit će vaš saveznik na putu do prekrasnih kovrči. Kako nakon sušenja ne biste završili s prenapuhanom frizurom, bilo bi najbolje dio kose osušiti na zraku i tek onda koristiti sušilo s difuzerom. Cijelo vrijeme dok sušite kosu prstima gnječite kovrče.

Autor: A.V., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock