Trikovi za izradu nakita

šarene ogrlice

Već dugo tražite način kako izbaciti negativnu energiju u obliku zabavnog hobija? Stres je najbolje ukloniti ako radite ono što vas čini sretnima. Zašto ne bi radili nešto od čega ćete ujedno imati i koristi? Nešto poput izrade nakita.

Mnogo je onih koji su pokušali s izradom nakita i odustali već na samom početku jer im je bilo komplicirano. Kada se jednom nauči, izrada nakita može biti zabavan hobi gdje ćete naučiti kako napraviti unikatne ogrlice i narukvice, a koje ćete moći ponosno nositi uz skoro svaku odjevnu kombinaciju.

Prije nego što se odlučite na izradu nakita provjerite da imate potreban prostor. Nije važno hoćete li to raditi samo zbog zabave ili se planirate profesionalno baviti ovim zabavnim zanatom, morate imati prostoriju u kojoj ćete moći u miru izrađivati poseban nakit.

Ako nemate veliki prostor i teško da možete izdvojiti samo jednu sobu za izradu nakita, važno je da se udaljite od telefona, televizora ili bilo čega drugog što može predstavljati smetnju dok radite. Ne zaboravite na rasvjetu, a ako nemate u blizini prozor nabavite žarulje koje simuliraju prirodnu sunčevu svjetlost.

Pronađite širok stol na kojem ćete raditi, a bilo bi dobro kada bi stol imao i ladice u koje ćete spremiti sav potreban alat. Potrebna vam je i udobna stolica za nesmetan rad.

Od alata su vam potrebna plosnata kliješta koja su odlična za ravnanje i ispravljanje žice. Tu su još kliješta za presjeći žicu i savršen rez te okrugla kliješta za savijanje i izradu pregiba.

Bez žica ne možete napraviti ništa, a one su sljedeće na vašem popisu potrebnog alata. Žice mogu biti okrugle, kockaste i poluokrugle. Za izradu nakita je najpopularnija okrugla žica iako se koriste i drugi modeli. Možete birati između žica razne tvrdoće, pa ako ste početnik bilo bi dobro kada bi se odlučili za mekanije materijale s kojima je lakše za raditi.

S vremenom će vam biti sve lakše, a važno je samo da ne izgubite volju odmah na početku. Možete otići na tečaj ili pročitati stručnu literaturu koja će vam olakšati prve korake.

Autor: S.Š., Foto: Veselovfoto/Shutterstock