Trigliceridi u krvi

nalazi

Kada se govori o kolesterolu i kardiovaskularnim bolestima, automatski se govori i o trigliceridima. Trigliceridi u krvi su lanac masnih kiselina visoke energije, koji daju velik dio energije. Ta energija je potrebna kako bi stanice normalno djelovale. Trigliceridi su zapravo vrsta lipida – masti, glavni sastojak biljnih i životinjskih ulja i masti. Pa je tako maslac pravi primjer čistih triglicerida.

Trigliceridi se uglavnom u organizam unose hranom, ali ih organizam može proizvesti i samostalno. Kada ih organizam proizvodi samostalno to radi od viška ugljikohidrata koji se u organizam unesu hranom.

Povišeni trigliceridi se obično vežu s drugim simptomima poput nekih stanja tijela, a primjećuju se kroz povišeni krvni tlak, dijabetes i pretilost.

Trigliceridi i kolesterol se često povezuju zato što se u organizam unose hranom. Hrana kojom se trigliceridi unose u organizam su mliječni proizvodi, jaja, meso i drugi životinjski proizvodi.

Kolesterol se za razliku od triglicerida u organizam unosi i putem masti biljnog porijekla.

Između kolesterola i triglicerida postoji veza jer u trenutku kada su trigliceridi povišeni, HDL – dobri kolesterol je uobičajeno smanjen, mada to ne mora uvijek biti tako.

Najčešći uzrok povišenih triglicerida je nezdravi životni stil poput preskakanje obroka, prekomjerni unos šećera, nedostatka tjelesne aktivnosti, pušenje i prekomjerni unos masne hrane.

Kako bi osoba uspješno smanjila unos triglicerida u organizam mora izbjegavati hranu koja sadrži visoku razinu triglicerida.

Hrana koja sadrži visoku razinu triglicerida je pržena hrana, sir, jogurt, punomasno mlijeko, vrhnje, brza hrana, alkohol, masna hrana poput slanine, čvaraka, masnog mesa i paštete, margarin, maslac, pizza, pecivo i tjestenina, gazirana i zaslađena pića.

Kako smanjiti trigliceride

Hranom bogatom biljnim steroidima sigurno će se smanjiti razina triglicerida u organizmu. Kako bi smanjili razinu triglicerida i kako bi smanjili rizik od srčanih bolesti, trebate konzumirati hranu koja sadrži sterole.

Normalne vrijednosti triglicerida

Za trigliceride postoje normalne vrijednosti kako za muškarce tako i za žene. A normalna vrijednost triglicerida treba iznositi manje od 1,7 mmol/l.

Ako osoba ima problem ili joj je liječnik rekao da ima povišene trigliceride potrebno je što prije započeti s liječenjem, a za prirodno liječenje nikada nije kasno.

Autor: A.Z., Foto: JCREATION/Shutterstock