Traženje posla

poslovna atmosfera

Ukoliko ne možete naći posao ili ste ga upravo izgubili, sigurno se osjećate deprimirano i tužno. S obzirom da su vremena takva kakva jesu, novi posao nije nimalo lako naći, a nekad se to može činiti i kao nemoguća misija.

No, nećemo se prepuštati negativnim osjećajima i crnilu, već odmah uzeti stvar u svoje ruke.

1. Kretati se u širokom krugu ljudi

Vijest da tražimo posao treba se proširiti na što veći broj ljudi. Nikad ne znamo tko koga zna i tko s kim kontaktira pa nam prijatelji i poznanici mogu biti od velike koristi. Ako ništa drugo da nas upute na neku firmu ili poslodavca za koje su čuli da traže radnike. Isto tako na bilo koji događaj na koji smo pozvani treba ići, koliko god nam se nekad čini boljim ostati kod kuće i plakati nad vlastitom sudbinom. Nikad ne znamo hoće li nam upravo taj događaj biti vrata za neki novi posao.

2. Biti u toku sa svim mogućim oglasnicima posla

Ako mislimo da smo prijavljivanjem na burzu napravili sve što smo mogli i preostaje nam čekanje da nas s burze zove naša savjetnica koja će nam naći posao, varamo se! Kao prvo, trenutno je oko 310 000 ljudi koji su nezaposleni i prijavljeni na burzu pa vjerojatnost da će nas zvati s burze je ravna 1%. A kao drugo, portali kao moj-posao.net, posao.hr, oglašivač posla na njuškalu su samo neke od aktivnih stranica na kojima se nude poslovi. Možda nećemo odmah naći posao, ali vrijedi stalno biti aktivan i tražiti i slati molbe. Aktivni smo pa se barem malo bolje osjećamo. Možemo se i ulogirati na portale koji nude posao pa će nas oni putem e-maila obavještavati o novim poslovima.

3. Prihvatiti bilo koji posao

Svi mi imamo neku viziju posla koji bismo htjeli raditi. No, ukoliko se ograničimo na traženje samo tog posla, naša potraga bi se mogla pretvoriti u dugu i beskrajnu trakavicu. Novac nam treba, zato je za početak dobro gledati sve poslove za koje ispunjavamo uvjete i prijavljivati se. Lako možemo prijeći na neko bolje radno mjesto čim za to budemo imali priliku. Svi ćemo se složiti da je bolje išta nego ništa! Stoga, na neko vrijeme potisnimo posao iz snova i prilagodimo se situaciji!

4. Slati otvorene molbe

Već danima nema nikakvih oglasa za našu struku? I to se zna događati, no to ne znači da trebamo čekati da se oglas pojavi. Preuzmimo inicijativu i šaljimo otvorene molbe! Zahvaljujući blagodatima interneta, dostupne su kontakt adrese i telefoni dosta firmi i poslodavaca. Stoga, sročimo otvorenu molbu (ako ne znamo sami, iskombiniramo od par špranci s interneta!) i šaljemo… Izgubit ćemo samo malo vremena, a tko zna! Nisu rijetki poslodavci koji vole poduzetne osobe s inicijativom!

5. Iskoristimo svoje talente i naučimo nešto novo

Ukoliko smo završili neki prirodni fakultet ili pak nemamo problema s pravilnim izražavanjem na nekom jeziku, to možemo iskoristiti za davanje repeticija. Satnica je oko 50 kn, a oglase možemo davati na internet stranicama ili lijepiti po zgradama.

Isto tako, zahvaljujući portalima koji nude razne tečajeve po jako popularnim cijenama (Crno jaje, Ponuda dana, Megapopust), možemo iskoristiti priliku dok ne radimo i za male novce steći neku novu vještinu koja će nam dobro doći u životopisu. Npr. tečaj Excela, nekog stranog jezika, knjigovodstva… Naravno, najbolje je uzeti satove tečaja koji imaju neke veze s našom strukom, na način da bi poslodavcu moglo biti bitno što imamo dodatno znanje iz baš tog područja.

Ukoliko sve od navedenoga poduzmemo, aktiviramo se i borimo za svoj posao, sigurno rezultat neće izostati! Bolje ćemo se osjećati znajući da poduzimamo apsolutno sve što možemo, a taj trud je naposljetku uvijek nagrađivan i prepoznat!

Autor: Tajana; Foto: Alexander Raths/Shutterstock