Traper haljina

traper

Od svih materijala, jeans je oduvijek bio napopularniji. Već od samih početaka, izazvao je veliku potražnju koja još uvijek traje. Traper je zapravo materijal od pamuka, a njegova je proizvodnja započela prije 140 godina. Nije trebalo proći mnogo vremena da bi se proširio diljem svijeta. Danas sve svjetske modne piste uključuju traper, odnosno jeans.

˝Otac˝ traperica bio je Levi Strauss koji se 1843. godine dosjetio da dizajnira hlače sa zakovicama. To je prvobitno bio radni kominezon, dok je kasnijim razvojem proizvodnje poprimio današnji oblik. Iako se pravi od pamuka, mnogi ljudi smatraju da zapravo potječe od starog, debelog indijskog platna koji se koristio već u 16. stoljeću. Drugi njegov razvoj povezuju sa mornaricom, te tvrde kako je traper prvobitno bio zamišljen isključivo za mornarska odijela.

Trend jeans odjeće najviše je došao do izražaja nakon što su ga preuzela ˝djeca cvijeća˝, koja su ovaj materijal predstavljala kao znak jednakosti, ljubavi, mira i pravednosti. Od klasičnih užih hlača, vrlo su popularne bile trapez ili potpuno široke.

Danas više ne postoje samo hlače od trapera, već su tu i jakne, košulje, haljine pa čak i modni dodaci poput torbi. Rado su viđeni u svakoj prilici, bez obzira bila ona casual ili pomalo svečanija. Sada dolaze u svim oblicima, modelima i bojama. Osim klasične, odnosno svijetlo plave boje, proizvođači svoju kolekciju proširuju na ostale nijanse plave i boje. Crvena, narančasta, ružičasta, sve boje dolaze u obzir kada je riječ o današnjem traperu. Upravo ih zbog toga gotovo svi vole nositi.

Kvaliteta materijala pomaže kod lakog održavanja, pranja, a peglanje gotovo i da nije potrebno. Pomalo elastične, same se formiraju po tijelu i pristaju svima. Nose ih mlađi i stariji. Ovog ljeta traper haljine bit će rado viđen gost na gradskim ulicama, proslavama ili morskim plažama. Postoje kraći i dulji modeli zbog čega će vam odlično odgovarati kakve god građe bili.

Traper haljina može biti jednostavna ili obogaćena raznim uzorcima poput cvjetova, čipke ili zakovica. Koji god model odabrali, zasigurno nećete pogriješiti jer je jeans svake sezone in.

Autor: D.Š. Foto: Aleshyn_Andrei/Shutterstock