TradINEtno, manifestacija bogata sadržajima

Pogled na mističnu okolicu Pazina, Gruenemann/Flickr

Sigurno ste upoznati s činjenicom kako je Hrvatska bogata starim utvrdama koje svjedoče o nekim davnim vremenima, a najbolje od svega što se velik dio tih građevina danas koristi za razne manifestacije, kao što je slučaj sa kaštelom u Pazinu.

U suradnji Gorana Farkaša i Folklornog društva Pazin, na samom kaštelu održava se poznata manifestacija TradINEtno i to početkom mjeseca lipnja. Sama manifestacija traje dva dana, a sastoji se od predavanja, stručnog skupa, radionica i koncerata.

Dakle radi se o idealnoj prilici ako vas naravno zanima, da iz prve ruke saznate sve što vas zanima o kulturi i običajima samog Pazina i njegove bliže okolice. Najbolji dio svega što vi osobno imate priliku sudjelovati na brojnim radionicama i pritom jako puno naučiti.

Osim stručnog dijela i predavanja gdje se dobiva obilje informacija, također možete uživati uz nastupe određenih društava te isto tako uz fine domaće delicije i vrhunska vina.

Ne znamo koliko dobro poznajete Istru i njezine gradove, ali ono što treba napomenuti da skoro svako od njezinih mjesta ima neku svoju priču koju vrijedi čuti.

Skoro svako od njih ima isto tako bogatu povijest, što možemo vidjeti prema brojnim kulturno-povijesnim tragovima.

Fešta na kaštelu posebna je i po tome što se održava na svojevrsnom povijesnom tragu koji svjedoči o nekim davnim vremenima koji su sada iza nas, ali nikako nisu zaboravljena.

Pazinski kaštel ako niste znali predstavlja jednu od najvećih i najbolje sačuvanih utvrda u Istri koja se prvi put spominje u pisanim dokumentima 983. godine i to u darovnici cara Otona II. kojom kaštel poklanja porečkom biskupu.

Radi se o građevini koja je nekoliko puta mijenjala vanjski izgled, s tim da je polukružna kula dodana nakon 1463. godine kada je po prvi put u samom Pazinu došlo do uporabe vatrenog oružja.

Autor: S.Š. Foto: Gruenemann/Flickr