Toplinski udar

toplinski kolaps

Kada zavladaju velike vrućine tijelo često ne može održati normalnu tjelesnu temperaturu, pa zbog toga može doći do ozbiljnih tegoba, koje mogu završiti kobno. U nastavku vam donosimo probleme s kojima se tada možete susresti.

Kako bi se uspostavila ravnoteža između odavanja i stvaranja topline, ljudski organizam ima zadatak da održava nivo tjelesne temperature u fiziološkim granicama, bez obzira na visoku ili nisku temperaturu. Ali kada temeperatura naglo naraste naš se organizam nema vremena prilagoditi, što je pak neophodno da bi normalno funkcionirao u takvim situacijama.

Ukoliko se organizam ne uspije prilagoditi može doći do kolapsa, sunčanice, toplinskog udara ili toplinske iscrpljenosti. Toplinski udar je najblaži i najčešći poremećaj do kojeg dolazi zbog pregrijanosti, visokih temepratura i dehidracije organizma. Kolaps čete prepoznati po simptomima poput hladne i vlažne kože, preznojavanja i slabog pulsa. U takvim slučajevima često se javlja i vrtoglavica, pa čak i gubitak svijesti. A ako se uz sve to pojavi i niski tlak, tada nema sumnje da se radi o toplinskom kolapsu.

Ako do toga dođe nemojte paničariti, jer ovakvo stanje možete riješiti i bez odlaska liječniku. Ukoliko kod osobe dođe do toplinskog kolapsa osobu treba odvesti na svježi zrak. Naravno na svježi zrak vodite osobu samo u hlad ili ju odvedite u hladnu i provjetrenu prostoriju. Osobu raskomotite i dajte joj piti tekućine. Neka se odmara barem pola sata!

Toplinski udar je vrlo česta pojava i mnogi ga prehodaju a da nisu niti svjesni da su ga doživjeli. No nešto kompliciraniji su toplinski grčevi, koji su jednako tako posljedica vrućine, i kod kojih osoba osim simptoma kolapsa, ima i grčeve u mišićima. Do toga dolazi kada organizam ne dobije dovoljnu količinu soli.

Prilikom znojenja organizam osim vode gubi i sol, koju treba nadoknaditi. Nadoknaditi ju možete konzumacijom juha ili zasoljene vode. Postupak oporavka je isti kao i kod toplinskog udara, a posjet liječniku nije potreban.

Autor: A.Z., Foto: wellphoto/Shutterstock