Tko su indigo djeca

kreativno dijete

Buntovništvo, nepokoravanje pravilima, izvrsna intuicija, razvijena mašta, kreativnost, multitasking i još mnogo toga su karakteristike indigo djece. Indigo djeca su jako nadarena, no ako se prema njima ponašamo kao da su neuka ili ako im želimo pokazati nešto što oni već znaju, mogu biti buntovna.

Oni se ne vole pokoravati tradicionalnim ulogama i krutim pravilima. Nije im strano rušiti pravila i sustave. Svoje buntovništvo mogu zadržati do odrasle dobi, no tada se radi o mudroj, suptilnoj vrsti suprotstavljanja. Ne vole birokraciju, a mnogi će ih nazvati i odličnim manipulatorima. Ne vole izvršavati zapovjedi, osim ako se dobro ne potrudite objasniti im zašto to moraju napraviti. Nabijanje osjećaja krivnje kod njih ne prolazi, sve im mora biti argumentirano.

Takva djeca će vrlo često postavljati takva pitanja, da vam neće biti jasno otkud uopće takvo pitanje, a kamoli da odgovorite na njega. Ova djeca mogu raditi više stvari od jednom i jako su kreativna. Zapravo, njima je vrlo lako odvući pažnju s nečega. Oni su vrlo nestrpljivi. Ne podnose dobro jednodimenzionalnost i rigidnost našeg obrazovnog sustava.

Škola im je nužno zlo i često im se zna dogoditi da im ostane nekoliko ispita do diplome no nikad ne završe fakultet koji su upisali. Oni na specifičan način, možemo reći, hologramski, uranjaju u područja koja su im interesantna.

Mnogi indigovci vole znanstvenu fantastiku, priče o čarobnjacima i vilama, parapsihologiju, mitologiju i sve ostalo što im potiče maštu i inspiraciju. Mnogi vole knjige i samoću te se druže s uskim krugom ljudi.

Indigo djeca će uvijek naći bolje načine za nešto raditi i daju se lako isfrustrirati zbog “loših” načina djelovanja odraslih ljudi. Indigo djeca su fizički i emotivno osjetljivija. Intenzivno osjećaju mirise, vrućinu, buku, gužve i jarke boje. Najčešće imaju alergijska oboljenja i probleme s dišnim sustavom. Oni vole povremenu samoću, mir i tišinu, tako pune baterije.

Indigo djeca imaju jaku intuiciju te posjeduju dobar detektor laži. Oni imaju duboke mudre oči kojima je teško nešto slagati. Oni se osjećaju povezano sa svim ljudima i često od malena na sebe preuzimaju teret roditelja. U vrlo ranoj dobi ova djeca razvijaju sposobnost apstraktnog razmišljanja i jako su nadarena i iznadprosječno inteligentna.

Autor: S.G., Foto: Lisa S./Shutterstock