Tjelovježba i kako pravilno vježbati

Tjelovježba, Foto: Andresr-1/Shutterstock

Svi znamo da redovito vježbanje nekoliko puta tjedno znatno utječe na naše zdravlje – regulira krvni tlak, razinu šećera u krvi, kolesterol, poboljšava tjelesnu kondiciju i popravlja raspoloženje, ali se ipak tako teško odlučujemo na nju. Kako biste ostali odlučni u namjeri da učinite nešto za svoje zdravlje najvažnije je odabrati način tjelovježbe koji će vas veseliti i nakon početnog oduševljenja. To može biti vježbanje na različitim spravama, trčanje, sportovi s loptom, plivanje…

Ako su vam klasični sportovi mrski, bavite se plesom; njime će svaki mišić biti istegnut i zategnut, a  kilogrami će se topiti ko’ od šale. Uvijek popularne kombinacije joge, plesa i erotičnih pokreta, koji se uče u različitim plesnim školama, ojačat će vaše samopouzdanje.

Ne volite li vježbati sami, pridružite se prijateljima; bit će vam zabavnije i uvelike poticajnije u želji da uspijete.

U svakom slučaju, prije nego konačno odaberete čime ćete se jednom baviti, nastojte isprobati što više stvari, kako biste znali da ste doista dobro izabrali. No, u današnje vrijeme sve je češće problem uskladiti posao i privatni život, a u njemu opet izdvojiti vrijeme za tjelovježbu, odlazak u sportske dvorane. Kvalitetno vježbanje možete osmisliti i sami, ne trošeći vrijeme i novac na organizirane načine razgibavanja.

Svakodnevni odlazak na posao može postati ugodna vježba odreknemo li se automobila i javnog prijevoza – vozite bicikl ili hodajte do radnog mjesta, a kad ondje stigne ne koristite dizalo već stepenice. Ako ste domaćica, svakodnevne poslove kod kuće obavljajte u “trećoj brzini.” Kojim god načinom tjelovježbe se bavili nemojte pretjerivati.

Budući da istraživanja pokazuju kako intenzivno vježbanje kod osoba bez kondicije mogu oštetiti tjelesne stanice, vježbajte umjereno ali redovito. Umjerena sportska aktivnost za odraslu osobu znači potrošnju od 200-tinjak kalorija u jednom treningu, što je jednako polusatnom bržem hodanju ili vožnji biciklom. Kako biste ostali motivirani postavite si tjedne ciljeve i nagradite se svaki put kada ih uspijete ispuniti; masaža ili sauna godit će vam u svakoj prilici.

Vizualizirajte budući uspjeh i svakako vodite dnevnik vježbanja, jer će vam biti lakše vidjeti napredak koji ste s vremenom postigli. Odvojite nekoliko sati tjedno za, svima tako potrebno razgibavanje, i učinak neće izostati. Vježbanje na naše tijelo djeluje kao svojevrsni eliksir mladosti, njime je moguće produžiti život za koju godinu, što bi trebao biti dovoljan motiv čak i za one najneodlučnije.

Autor: I.H., Foto: Andresr/Shutterstock