Tijesto za pizzu

pizza

Najpoželjnije jelo svih studenata, mlađih i starijih kada im se ne da kuhati, ili su se jednostavno poželjeli ovog ukusnog jela širokih masa. Pizza je inače vrsta jela koje dolazi iz Italije, odnosno napolitanske regije, a sastoji se od tankog, najčešće okruglog tijesta premazanog u velikom broju slučajeva umakom od rajčice, na koje se stavljaju razni dodaci.

Pizza je postala jako popularna prije svega zbog jeftinih i lakodostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti spravljanja.

Danas je jako teško pričati o nekom univerzalnom receptu budući da su pizza majstori otišli tako daleko da su već polako počeli stavljati takve dodatke koje nikada niste mogli zamisliti na pizzi. No pored onog što se stavlja na pizzu jedna stvar koja se nikad ne mijenja sigurno je čuveno tijesto za pizzu koju pizza majstori čuvaju kao najstrožu tajnu.

Može se slobodno reći kako se radi o poprilično jednostavnom načinu spremanja. Dakle uzmite sve potrebne sastojke kao što su brašno, sol, kvasac, ulje i voda. Za četiri osobe preporuča se 450 g brašna, 4-5 žlica ulja te 2 dl vode. Nakon toga uzmite suhi kvasac i promješajte ga s brašnom. Nije ga potrebno prethodno otapati u mlakoj vodi. Pričekajte sat vremena da se digne tijesto.

Nakon što se tijesto diglo potrebno ga je razvaljati valjkom na vama željenu debljinu kada ćete odlučiti kakovog će biti oblika. O vama ovisi hoće li to biti okrugli oblik kakvog poslužuju u pizzerijama, ili možda četvrtasti oblik. Bitno je napomenuti kako razvaljano tijesto treba pustiti nakratko da počiva, a nakon toga razmažite umak od rajčice onoliko koliko smatrate da je dovoljno.

Prednost pečenja pizza kod kuće ima utoliko što sami možete birati svoje sastojke i stavljati sve što vam padne na pamet, pa čak i kombinirati pojedine dijelove, tako što ćete na jedan dio staviti malo salame, na drugi dio malo jaja, a na treći malo više povrća. Uglavnom kombinacija je bezbroj, samo je bitno pogoditi sastojke za tijesto koje mora biti fino inače nema smisla.

Kao što ste mogli primjetiti recepata je mnogo, s tim da se svi više manje vrte oko istih namirnica, samo što neki preferiraju suhi kvasac dok drugi naginju više svježem koji se mora otapati i uz koje se tijesto diže puno sporije. Na vama je da odaberete s tim da morate imati na umu kako je sve stvar dobre volje.

Autor: S.Š., Foto: svry/Shutterstock