Thai masaža, tradicionalna metoda koja pomaže

djevojka na tajlandskoj masaž
Djevojka na tajlandskoj masaži, Foto: Poznyakov/Shutterstock

Prije 2.500 godina došlo je do razvoja jedne od najpoznatijih masaža koju danas primjenjuje sve više spa salona diljem svijeta. Thai masaža razvila se u sjevernoj Indiji od strane liječnika Jivaka Kumarbhaccha. Duži niz stoljeća primjenjivala se u narodnoj medicini, a znanje se prenosilo usmenom predajom. Tajlandska masaža temelji se na deset najvažnijih energetskih kanala kroz koje prolazi životna energija.

Tajlandska masaža poznata je i kao Bo-Rarn, a odnosi se na istočnjački oblik tjelesne terapije koja obuhvaća tijelo, um i duh. Terapija se nadovezuje na energetska polja koji okružuju i prolaze kroz tijelo.

Dobro je znati kako tajlandsku masažu smiju izvoditi samo visoko osposobljeni terapeuti koji su veći dio svog života posvetili tom izučavanju. Nije dovoljno pogledati na televiziji nekoga kako izvodi ovu masažu i vjerovati da je to dovoljno.

Poznato je kako se pravi majstor ove masaže za svoj rad uči skoro cijeli svoj život da bi na siguran i stručan način mogao manipulirati tijelom pacijenta. Potrebno je dobro poznavati anatomiju.

Kao što je poznato tajlandska masaža već dugo pokazuje svoje pozitivne učinke. Pomaže prilikom stimuliranja protoka životne energije zbog čega dolazi do uspostavljanja ravnoteže tijela, uma i duha te oslobađa blokade.

Njezini fiziološki učinci još su veći. Smanjuje edeme uzrokovane sporim tokom limfe te ubrzava izbacivanje toksina iz organizma. Stimulira se kvalitetnija aktivnost probavnog i živčanog sustava.

Njezine moderne varijacije pomažu u rješavanju modernih problema uzrokovanih ubrzanim tempom života. Pogađate radi se o stresu, a thai masaža je učinkovit način kako ukloniti jednog od najvećih neprijatelja modernog čovjeka.

Ublažava probleme na mišićima uzrokovane povećanim fizičkim naporima. Smanjuje bolove uzrokovane kroničnim tegobama te nastoji balansirati rad cijelog tijela. Dobra vijest je što pomaže u borbi protiv celulita.

Uklanja umor, bol u zglobovima, glavobolju, smanjuje bol u mišićima i potiče drenažu limfe. Masaža nije bolna nego ugodna, jer osjećate kako vam se odjednom bude uspavani mišići i istežu ligamenti.

Autor: S.Š. Foto: Poznyakov/Shutterstock