Terapija glazbom

terapija glazbom

Jedna u nizu od alternativnih metoda liječenja je zvukoterapija, a dobro je što s glazbom i sami možemo pomoći u vlastitom domu. Glazba treba naš cijeli mozak za procesuiranje, povezuje s nas s našim emocionalnim stanjem i opušta nas.

Ona preuzima našu koncentraciju, pa nas odvlači od stresnog života, smiruje nas prije spavanja jer tada slušamo glazbu, a ne misli koje nam se motaju po glavi. Ona nas opušta, a može biti od pomoći i kod nekih tegoba.

Istraživanja su pokazala da glazba smanjuje bol za čak 21 posto kod osteoartritisa, kod reumatoidnog artritisa, problema s diskom. Glazba smanjuje depresiju do 25 posto i pozitivno utječe na općenito emocionalno stanje.

Neke teorije smanjivanje boli uz glazbu povezuju na način da ona ima odbojan efekt prema boli, dok druge kažu da pacijentu glazba izlučuje hormon sreće endorfin, treće kažu da glazba daje pacijentu osjećaj kontrole, dok zadnja teorija kaže da spora i klasična glazba utječe na smanjivanje otkucaja srca, opuštanje i sporije disanje.

Mnogi znaju da je dobra glazba i dobar lijek za slomljeno srce. Istraživanja su pokazala da različiti žanrovi i brzina glazbe različito utječu na krvni tlak i otkucaje srca. Možete pretpostaviti, kada je bila življa i veselija glazba, disanje i otkucaji srca su se ubrzali, a kod sporije glazbe, usporili.

Da bi glazba za vas imala terapeutski učinak, morate si izabrati glazbu koju vi volite slušati. Čak i za metal glazbu za koju se do sada tvrdilo da negativno utječe na stanje osobe od emotivnog do psihološkog, nova istraživanja su pokazala da ona ne djeluje negativno na osobe koje ju vole.

I ljubitelje heavy metal glazbe, ona opušta, miruje, pomaže kod depresije i potiče na aktivnost. Za dobar efekt glazbene terapije, ona treba preuzeti sva vaša osjetila, to će vas činiti sretnima i aktivnima te skretati misli s loših misli i bolova.

Autor: S.G., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock