Tamna čokolada smanjuje kolesterol

tamna čokolada
Tamna čokolada, Foto: ilco/Sxc

Čokolada je ukusna slastica puna antioksidansa dobrih za naše zdravlje. Najprije se radila od zrna stabla kakaovca koji su se pržili. Kakaovac potiče iz Južne Amerike, a prvi napitak od čokolade bio je napravljen od kombinacije mljevenih zrna kakaa i vode. Čokolada u današnjem obliku prvi put se pojavila tek početkom dvadesetog stoljeća, točnije 1910. godine.

Pravi se od mljevenih plodova kakaovca, masnoće iz kakaovog maslaca i šećera. Mliječna čokolada osim ovih sastojaka, sadrži još mlijeko. Bijela čokolada, za razliku od svih ostalih vrsta čokolade, nema u sebi zrnca kakaa pa je zato bijele boje. Najmanje je zdrava jer kakao ima nutritivne sastojke važne za zdravlje našeg organizma.

Čokolada je topljiva na temperaturi nešto nižoj od čovjekove tjelesne. To je razlog njenog topljenja u ustima. Najzdravija vrsta čokolade zasigurno je tamna, odnosno crna čokolada.

Sadrži velike količine flavonoida, sastojka djelotvornog protiv karcinoma i bolesti krvožilnog sustava. Blagotvoran je za naše zdravlje, a također ga ima u crnom vinu, voću te povrću. Flavonoid pomaže u poboljšanju krvnog tlaka, smanjuje upale u tijelu i sprječava nastanak krvnih ugrušaka.

Odličan je lijek za smanjenje visokog kolesterola jer usporava oksidaciju. Tamna čokolada pomaže u očuvanju zdravlja našeg srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.

Istraživanja su pokazala da par kockica čokolade dnevno smanjuju rizik od visokog kolesterola u starijoj dobi za čak 25 %. Znatno poboljšava regulaciju krvi u tijelu.

Izvrstan je lijek protiv stresa i depresije jer sadrži hormone serotonin te endorfin. Serotonin znatno utječe na funkcije u organizmu povezane s koncentracijom, raspoloženjem, apetitom i tjelesnom temperaturom.

Kada je njegova količina u tijelu uravnotežena, javlja se osjećaj zadovoljstva i sreće. Zbog toga kažemo da je serotonin hormon sreće. Opušta mišiće, podiže energiju i popravlja raspoloženje.

Tamna čokolada nema mnogo kalorija jer ne sadrži umjetna sladila već je pomalo gorkasta. To je vjerojatno jedan od razloga zašto je ljudima draža mliječna čokolada koja je mnogo slađa. Brzo zasićuje zbog čega nećete žudjeti za ostalim slasticama, a ujedno možete i smršaviti.

D.Š.  Foto: ilco/Sxc