Tajna savršenog izgleda

tajna savrsene koze

Iako su još pripadnici drevnih kultura diljem svijeta mazali svoja tijela parfumiranim uljima, prvi recept za kremu za lice zabilježio je grčki liječnik Galen (oko 130 – 200 godine Gospodnje) koji je bio u službi rimskog cara Marka Aurelija.

Poput brojnih njegovih medicinskih zapisa koji su utjecali na medicinu sve tamo do srednjeg vijeka i dalje, tako i njegov recept za kremu za lice je baziran na ulju, vodi i vosku čini osnovu mnogih “dnevnih krema” koje se danas upotrebljavaju.

Današnji su komercijalni proizvodi za ljepotu često skupi, ali ne zato što su njihovi sastojci skupi nego uglavnom kao posljedica ogromnih količina novca koji proizvođači potroše na promociju svojih brandova kroz reklamu i ambalažu, kao i na troškove distribucije.

Usporedno s povećanom uporabom konzervansa, sintetičkih mirisa i umjetnih bojila došlo je do porasta alergija, pa je stoga sve veća potražnja za prirodnim sastojcima i za proizvodima koji nisu testirani na životinjama.

Umjesto da potrošite čitavo bogatstvo na industrijske proizvode, zašto ne biste sami spravljali svoje vlastite pripravke za ljepotu? Osim što je to lagano, uvijek ćete znati što pripravci sadrže, a usto ćete moći i mijenjati omjer sastojaka kako bi ih prilagodili vašim vlastitim potrebama.

Sigurnosti radi, nemojte smetnuti s uma da će ona ista hrana na koju ste alergični imati isti takav učinak stavite li je na svoju kosu ili kožu. Također upamtite da poput hrane koju unosite u svoje tijelo i ono što stavljate na njega treba biti što svježije. čak će i kozmetika kupljena u trgovini nakon otvaranja početi oksidirati i kvariti se, i to je pogotovo nakon što ju je netko nanosio masnim ili prljavim prstima.

Bez obzira na to koliko trošite na kozmetičke proizvode i u kojoj ih količini upotrebljavate, dobro upamtite, dobro upamtite kako oni neće ukloniti posljedica loše prehrane, nedostatka sna, nedovoljnog boravka na svježem zraku i vježbanja, kao i štetno djelovanje pušenja i konzumiranja alkohola.

Pušenje i alkohol imaju najpogubnije djelovanje na naše zdravlje i propast su za naš ten – alkohol širi krvne sudove, otvara pore na koži, te smanjuje mišićni tonus, dok pušaći imaju više i dublje bore od nepušača.

Prema tome, želite li poboljšati svoj izgled, najprije razmislite o svojoj prehrani i načinu života te uradite sljedeće: prestanite pušiti i izbacite alkohol, čaj, kavu i gazirana pića iz vaše prehrane, a umjesto njih pijte biljne ili voćne čajeve, voćne sokove i mineralnu vodu – ovom ćete promjenom ne samo uštedjeti čitavo bogatstvo, nego će vam i vaša koža i tijelo biti zahvalni.

Započnite jutro i krenite na počinak s pola čaše vode u koju ste istisnuli dosta limuna da bi vaše oči bile zdrave, a ten čist.

Autor: S. G., Foto: Andrey_Popov/Shutterstock