Tai či čuan, borilačka vještina za bolji protok energije

žena na treningu
Žena na treningu, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Taj či čuan poznata je borilačka vještina porijeklom iz Kine koja pokušava održati, ili ponovno uspostaviti protok energije u tijelu. Sastoji se od stalnog niza kružnih pokreta koji se izvode polako i precizno po određenom redoslijedu. Načelo na kojem počiva slična je onom koji prakticira qi gong, a to je energetska koncepcija tijela i života. Zdravlje je ovdje defnirano kao slobodni protok energije.

Svako usporavanje, blokade ili poremećaji koji se mogu ispriječiti kolanju energije mogu stvoriti preduvjete za razvoj bolesti. Kako bi svaka osoba mogla osigurati dobar osjećaj, ona mora redovito vježbati i tako uspostaviti sklad energetskih razmjena.

Što znači pojam tai či čuan? Tai se odnosi na ono što je veće i bolje dok čuan označava šaku i na taj način asocira na borbu golim rukama. Taj či čuan je radnja koja se poduzima zbog usklađivanja s boljom energijom te zbog borbe protiv samog sebe.

Može se prakticirati na dva načina. Prvi ili vanjski podrazumijeva kretnje i disanje dok se drugi unutarnji odnosi na veću upletenost jer paralelno radi na sebi i koncentraciji duha u svrhu razvoja mentalne energije.

Postoje 3 oblika, spori niz od 108 pokreta, a on je ujedno i najpoznatiji budući da se prakticira u zapadnim zemljama. Brži niz je slijed živih i stisnutih pokreta koncentriran na energetsko disanje te borbeni ili šaolinski boks i kung-fu.

Redovitim prakticiranjem ovog načina vježbanja doprinosite većoj gipkosti i ravnoteži tijela. Pokreti polako postaju prilagođeni i omogućavaju smanjivanje opasnosti od pada i ozljeda. Učestalo vježbanje pomoći će vam isto tako da spriječite probleme koji se mogu vezati za pojavu osteoporoze.

Pomoći će vam da popravite svoje držanje, ublažite artrozu i smanjite sve poremećaje koji mogu nastati zbog fibromialgije. Dobro je znati pravilno disati, gdje će vam pomoći praksa trbušnog disanja.

Upravo će vam ona pomoći da razvijete kapacitet disanja te bolju opskrbu tkiva i organa kisikom. Ako ste jedan od onih koji svakodnevno proživljava veću količinu stresa tada će vam rad na dahu iznimno koristiti.

Autor: S.Š. Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock