Tae Bo, aerobna rutinska tjelovježba

vježbanje nogama

Tae Bo je aerobna rutinska tjelovježba koja je postala popularna u 90-ima. Prvi je s tim krenuo Billy Blanks koji je uz tae-kwon-do popularizirao i kardio-boxing program te ga učinio megapopularnim. Program je koristio je pokrete borilačkih vještina bazirane na brzom tempu. Blanks je razvio rutinu 1976. godine kombiniranjem plesa s elementima iz svoje borilačke vještine te elementima iz boksa.

Uskoro je Tae Bo postao fenomen kao i pop kultura u kasnim 90-ima. Blanks je uspio licencirati samo ime Tae Bo, tako kada je došlo do masovne histerije, kada su svi htjeli vježbati na ovaj način, Blanks nije dozvoljavao korištenje termina Tae Bo bez plaćanja naknade za licenciranje.

Tae Bo se nakon toga polako počeo širiti i treneri su krenuli sa poučavanjem diljem svijeta. Njegova bitna karakteristika je da uključuje aerobne vježbe te da je namijenjen za jačanje svih mišića tijela. Karakterizira ga visoki intezitet vježbanja s ciljem povećanja snage, mišićne izdržljivosti i fleksibilnosti.

Tae Bo je zamišljen kao spajanje različitih vrsta aerobika i kardio vježbi – koncept koji se prije svega usmjerava na dušu, um i tijelo. Izrazito je učinkovit u toniranju i definiranju muskulature.

Njegova posebnost leži u tome što je uspio iskombinirati osnovne vježbe sa borilačkim vještinama, odnosno povezao je ples i “punch” pokrete te tako povećao fizičku snagu i učinio mentalnu koordinaciju još boljom.

Možda najprivlačniji aspekt  Tae Bo-a je  dokazana učinkovitost spaljivanja kalorija. Trebali biste znati da u sat vremena Tae Bo-a izgorjevate od 500 do 800 kalorija, u usporedbi s klasičnim aerobikom kad trošimo 300 do 400 kalorija na sat. To je još jedan od razloga što je puno ljudi krenulo na Tae Bo.  Ako ga prakticiramo u redovitim razmacima Tae Bo može biti vrlo koristan za srčani mišić, krvni tlak i druge dijelove tijela. Također je koristan u povećavanju vlastite izdržljivosti i izbjegavanju Osteoporoze.

Međutim s druge strane ako se krene naglo bez da se provjeri fizičko stanje organizma, može uzrokovati smanjen broj limfocita, a isto tako može oštetiti imunološki sustav u velikoj mjeri. Znači treba paziti kao i sa drugim stvarima u životu koje isprobavamo po prvi put.

Ako želite vježbati krenite, ali ne se zaboravite prije informirati kod svog doktora o tome što smijete, a što ne.

Autor: S.Š., Foto: Kenneth Man/Shutterstock