T-zona lica

njegovano lice
Njegovano lice, Foto: Elena Kharichkina/Shutterstock

Higijenu lica zaista je teško održavati, a najviše problema ženama stvara T-zona. To je zona lica koja obuhvaća čelo, nos te dio oko usta koji također uključuje i bradu. Ime je dobila po tome što vizualno liči na slovo T. Taj se dio lica najviše i najlakše masti pa je često prepun prištića ili samo neugodno sjaji.

T-zona lica najkritičnija je točka kod žene s mješovitom kožom lica. Naime, njima je koža na čelu, nosu i bradi izrazito masna, dok im je koža na obrazima suha. Tu pretjeranu i neugodnu masnoću uzrokuje prevelika količina sebuma.

Sebumova je glavna zadaća da prirodno vlaži i masti kožu te je tako štiti od štetnih vanjskih čimbenika i bakterija. Njegovo lučenje može biti i pretjerano te se zbog toga T-zona lica masti više nego što je uobičajeno.

Sebum također začepljuje pore pa se bakterije samo nakupljaju na licu što uzrokuje pojavu upala, prištića i akni. One nisu samo estetski neprivlačne, već su i vrlo bolne.

Žene s masnom T-zonom trebaju redovito svako jutro i večer temeljito čistiti lice i mazati ga dnevnim, odnosno noćnim kremama.

Od kozmetike, posebno je važno da se izbjegava puder koji je prevlažan kako ne bi dodatno mastio kožu. Puder u prahu pravo je rješenje jer se lako nanosi i sprječava vidljivost masnoće kože. Alkohol u kozmetici također bi bilo najbolje izbjegavati kako se stanice kože ne bi dodatno nadražile i upalile.

Hidratantne kreme i serumi mogu mnogo pomoći da suhi i masni dijelovi lica dođu u ravnotežu, no ukoliko su problemi kremama nerješivi, jedina opcija jest laserski zahvat.

Laser će pomoći reguliranju količine sebuma kako ne bi dodatno mastio kožu. Prije odlaska na laserski tretman, obavezno se savjetujte sa svojom kozmetičarkom koja će odrediti tip vaše kože lica i preporučiti tretiranje koje će njemu najbolje odgovarati.

D.Š. Foto: Elena Kharichkina/Shutterstock