Svrbež u preponama

svrbež u preponama

Sigurno nije ugodna pomisao na svrbež u preponama, a još manje ugodno ako se to stvarno dogodi. Dobro je što postoje načini kako tretirati spomenutu tegobu te kako je što prije izliječiti. Pored higijene koja mora biti na prvom mjestu, ne treba zaboraviti i na protugljivične lijekove.

Svrbež u preponama može pogoditi brojnu populaciju, pa su se tako u skupini ugroženih našli oni koji obavljaju sjedeći posao u uredu kao i sportaši. Najčešći uzrok su lišajevi na koži, ali i gljivica koja je specifična za atletsko stopalo, a koja se može proširiti i na prepone.

Ostali uzroci su nadraženost kože, odnosno vruće i znojne prepone. Budući da se na tom dijelu tijela događa mnogo trenja, problem sa iritacijom skoro je nemoguće izbjeći, a zbog čega su sportaši među rizičnom skupinom.

Ako imate problema s neugodnim svrbežom međunožja, možete pokušati s čajem od majčine dušice. Potrebno je natopiti vatu u čaj i staviti na prepone. Želite li skuhati čaj, bit će dovoljne 3 male žlice sušene ili svježe majčine dušice prelivene sa šalicom vruće vode. Smjesa se ostavi 15 minuta, ohladi i nakon toga primjeni.

Ulje čajevca je isto tako korisno jer djeluje antiseptički na gljivice i bacile. Dovoljno je umasirati tanji sloj ulja na potrebno mjesto i tako činiti još dva tjedna barem tri puta dnevno. Dogodi li se nepoželjna reakcija kože, ulje možete razrijediti s malo nevenove masti.

Sladić je još jedan proizvod koji može pomoći ublažiti svrbež. Pomiješajte 4 male žlice sladićeva korijena i zalijte šalicom vruće vode te pustite da odstoji 15 minuta. Nakon što se ohladi možete ga nanijeti na kritično mjesto. Ne zaboravite da sladićev korijen treba biti u prahu.

Želite li pobijediti protiv gljivica kao saveznika bi trebali odabrati đumbir zahvaljujući velikom broju protugljivičnih sastojaka. U posudu naribajte 20 g korijena đumbira i stavite u šalicu te prelijte vrućom vodom. Nakon što ste pričekali 15 minuta, smjesu možete procijediti te primijeniti kad se ohladi.

Prepone treba držati čistima i suhima, a nakon svake aktivnosti prilikom koje ste se oznojili, važno je mokru odjeću zamijeniti suhom. Ako imate priliku ne čekajte s tuširanjem jer je važno da se pridržavate pravila higijene kako bi izbjegli neugodnu pojavu.

Želite li biti sigurni da ste područje između nogu osušili kako treba, savjetuje se upotrijebiti sušilo za kosu. Ono treba biti namješteno na najhladniji program.

Ručnik koji ste odložili na pranje nije dobro ponovno vaditi iz košare jer su se na njemu stvorile brojne gljivice. Čuvajte svoje zdravlje.

Autor: S.Š., Foto: Valery121283/Shutterstock