Fešta Sv. Rok – najbolja zabava u Brtonigli

Na slikovitom  brežuljku, na cesti između Buja i Novigrada, smjestila se Brtonigla zajedno sa svojih pet naselja: Brtonigla – Verteneglio, Fiorini – Fiorini, Karigador – Carigador, Nova Vas – Villanova i Radini – Radini. Ovo je područje bilo naseljeno još u prapovijesti o čemu svjedoče brojni spomenici, crkve i nalazišta.

Posjetite li ovo mjesto osjetit ćete dašak prošlosti i naići na stanovnike koji pretežno govore talijanskim jezikom, a interesantno je da neki od njih uopće ne pričaju hrvatskim jezikom. Samim time, Brtonigla je jedina općina u Hrvatskoj u kojoj je broj pripadnika manjinske narodnosti veći od broja pripadnika ostalih narodnosti, te je stoga Statutom Općine određena dvojezičnost i ravnopravnost hrvatskog i talijanskog jezika.

U Brtonigli se svake godine u mjesecu kolovozu održava fešta Sv. Roka što predstavlja glavnu i najposjećeniju zabavu u cijelom mjestu. Stanovnici Istre, ali i šire okolice pristižu tada u Brtoniglu kako bi uživali u tematskim večerima koje traju četiri dana. Ponuda je vrlo različita, pa tako posjetitelji mogu uživati u bogatom glazbenom sadržaju, igrama iz prošlosti ili raznim sportskim sadržajima. Širom Brtonigle nalaze se štandovi sa tradicionalnim lokalnim proizvodima koje možete degustirati i naravno kupiti. Vrhunac fešte je vatromet koji će one najmlađe naravno oduševiti.

Osim po poznatoj fešti Sv. Roka, Brtonigla se može pohvaliti i kao područje prepuno vinograda i maslinika, kraških špilja, kamenih kućica te šumama gdje rastu gljive i šparoge. Ovo je raj za ljubitelje prirode i dugih šetnji, te fotografe koji žele uslikati ovo prekrasno brežuljkasto područje Istre. U jesen, kada je ljetna sezona već pri kraju, valja posjetiti ovaj kraj, odmoriti sva vaša osjetila i uživati u prekrasnoj prirodi.

Turistički je slogan Brtonigle “malo mjesto velikih otkrića” obzirom da se na tom području mogu vidjeti brojna ruralna naselja, špilje i šume u kojim se također možete baviti i lovom. Ovo mjesto namjenjeno za sve one koji su željni potpunog opuštanja daleko od prometnih gužvi i svakodnevnog stresa.

Foto: Flickr, KroLada