Sveti Petar u šumi, najneobičniji istarski gradić

unutrašnjost crkve
Unutrašnjost crkve, Foto: www.svpetarusumi.hr

Istra je poznata po svojim ljepotama kako onima koji se nalaze u njenoj unutrašnjosti, tako i onima uz obalu. Od brojnih mjesta koje vrijedi vidjeti, Sv. Petar u šumi još je jedno naselje izdvojeno na listi čarobnih i mističnih mjesta. Radi se o raštrkanom naselju iznad Limske drage između Pazina i Kanfanara kao sjedišta istoimene općine. Sastoji se od nekoliko zaselaka.

Osnovu gospodarstva čini tradicionalno poljodjelstvo kao što je vinova loza, žitarice i povrtlarske kulture. U zadnjih nekoliko godina zabilježen je veliki pomak prema ruralnom turizmu, što i nije čudno obzirom da je cijela unutrašnjost Istre poznata po prekrasnim krajolicima.

Područje grada bilo je naseljeno još u vrijeme antice, a ime je dobilo po samostanu koji su benediktinci osnovali u XII. stoljeću nakon čega su ga preuzeli pavlini i držali do kraja 18. stoljeća, kada je pretvoren u župnu crkvu.

Pavlinski samostan Sveti Petar u šumi jedna je od poznatijih znamenitosti gdje ne postoji jedinstvenost gradnje. Naime pojedini dijelovi zgrade rađeni su u različito vrijeme s poznatim stilovima poput baroka, renesanse i romanike.

Klaustar potječe iz drugog dijela 15. stoljeća unutar kojeg se nalazi bunar, a sjeverno od njega crkva. Klaustar se nastavlja na stariju benediktinsku građevinu. Osim samostana bilo bi dobro obići još neke lokacije.

Crkva sv. Roka izgrađena je 1735. godine. Poznata je po svom križnom tlocrtu, nadsvođena je u zoni svetišta, a svi krovovi su pokriveni škriljama kao najveće očuvanom krovu od škrilja u Istri.

Općina Sveti Petar poznata je kao najmanja općina u Istri koja svoju posebnost duguje posebnom zemljopisnom položaju, na brežuljkastoj zaravni nadmorske visine od 300 do 350 metara.

Cijeli teren općine poznat je po mnogobrojnim valama, a zanimljivo je kako nigdje na zemlji ne postoji prostor gdje se nalazi toliko vala raznih veličina. Izbrojeno je njih 200, što je zaista fascinantno.

Autor: S.Š. Foto: www.svpetarusumi.hr