Sve prednosti dojenja

tegobe pri dojenju

Vaše je mlijeko najbolja hrana za vaše dijete. Sadrži sve potrebne hranjive tvari i štiti od upala i alergija. Osim toga, dojenje vama i djetetu daje poseban osjećaj prisnosti te koristi i vašem zdravlju. Sve eventualne teškoće mogu se riješiti ako raspolažete dobrim izvorom informacija i ako imate potporu obitelji, prijatelja i liječnika.

Majčino je mlijeko s prehrambenog stajališta savršeno za dijete. Sadrži enzime koji olakšavaju probavu te tvari koje jačaju imunitet i potiču rast. Hranite li dijete samo njime prvih šest mjeseci, a onda ga nastavite davati i tijekom sljedećih šest, zaštitit ćete dijete od mnogih upala.

Djeca koja su dojena rijetko dobiju gastroenteritis i rjeđe obolijevaju od upale pluća, uha i mokraćnih putova te su otpornija na alergijske poremećaje kao što su astma i ekcem. Dojenje možda smanjuje i rizik od sindroma iznenadne smrti djeteta (SIDS) i od smrti u kolijevci.

Gotovo sve žene mogu dojiti, premda neke, osobito prvorotkinje, katkad imaju teškoća. Najčešće su tegobe bolne ili napukle bradavice, nabujale dojke, začepljenje mliječnih kanala i slabija proizvodnja mlijeka.

Kako biste održali snagu i osigurali dovoljnu količinu mlijeka, povećajte dnevni unos kalorija za 400 do 600 kalorija i to iz hranjivih namirnica. Morat ćete održavati unos od približno 1200 mg kalcija na dan.

Uzimajte više puta manje obroke – prije svakog dojenja dobro je nešto pojesti. Pijte najmanje osam čaša beskofeinskih napitaka na dan. Imajte na umu da će većina tvari koje unesete u tijelo biti prisutna i u mlijeku. Stoga se posavjetujte s liječnikom prije uzimanja bilo kakvog lijeka. Ne pijte pivo, vino ili druga alkoholna pića najmanje dva sata prije dojenja.

Isprva ćete morati često dojiti, pa druge poslove neka obavljaju drugi ukućani kad god je to moguće. Odmarajte se koliko vam je potrebno, osobito tijekom prvih nekoliko tjedana nakon porođaja, kada se određuje količina mlijeka koje ćete proizvoditi.

Dojenje pokreće oslobađanje tvari sličnih hormonima koje se zovu endorfini, kao i prolaktina (hormona koji potiče mliječne žlijezde za proizvodnju mlijeka), a oni vam mogu donijeti osjećaj smirenosti i dobrog stanja.

Nastojte biti opušteni dok dojite, budete li napeti, možda nećete oslobađati dovoljno oksitocina, hormona koji omogućuje da mlijeko poteče. Tad će vaše gladno dijete postati nervozno i kod vas stvoriti još veću napetost.

Za opuštenost su često dovoljne jednostavne mjere kao što je sjedenje s toplim napitkom ili gledanje televizije. Ako to ne uspije, iskušajte tehnike opuštanja, ako što su duboko disanje, koje ste naučile na tečaju za trudnice.

Važno je znati kako riješiti česte tegobe pri dojenju koje se mogu pojaviti kod svake majke. Ako ne uspijete sami riješiti problem, potražite savjet kvalificiranog stručnjaka za dojenje ili drugog liječnika.

Autor: S.G., Foto: Sonya Etchison/Shutterstock