Svakodnevni praktični savjeti za održavanje i gubitak težine

voće i kruh

Svi koji su ikada probali izgubiti na težini shvatili su kako se radi o nimalo laganom procesu. Radi se o problemu koji muči mnoge, razloga ima nekoliko, a najviše zbog nezdravih životnih navika. Kako se radi o kompliciranom procesu, slijedi nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Pijte 8-10 čaša vode svaki dan

Za mnoge ovo predstavlja problem jer se radi o vodi koja nema okusa. Kako bi što lakše popili spomenitih 8 ili 10 čaša vode, nećete pogriješiti ako pokušate tako da vodi dodate nekoliko kapi limuna, ali ne i šećera. Počnite s jednom čašom ujutro prije doručka i nastavite kasnije tijekom dana.

Ne zaboravite na doručak

Nikako ne smijete preskakati doručak jer se radi o najvažnijem obroku u danu koji će vam pomoći da održite kontrolu težine i plan prehrane tijekom dana.

Jedite 3 prava obroka

Radi se o jednoj od najtežih prilagodbi jer mnogima je teško kada rade imati tri prava obroka tijekom dana. Ustanite se ranije, doručkujte, a na poslu konzumirajte manji obrok, što može biti voće ili žitarice. Za večeru pojedite isto nešto lagano kako ne bi previše opteretili metabolizam prije spavanja.

Izbjegavajte bijelu hranu

Radi se o najjednostavijem načinu kako izbjeći debljanje, a to su sve namirnice poput krumpira, riže, šećera i namirnica obogaćenih ugljikohidratima. Neka vaša prehrana bude raznovrsna i bogata brojnim voćem i povrćem.

Uložite u posuđe

Ukoliko imate posuđe različitih veličina puno ćete lakše pripremati razne obroke. Kupujte voće i povrće u većim količinama te orašasto voće, tako možete pripremiti jedan veći obrok, a ostalo odvojiti za posao ili put.

Popijte čašu vode iza svakog obroka

Čaša vode iza svakog obroka će vam pomoći da zadržite sitost i ne osjetite glad kada ste se tome najmanje nadali.

Jedite polako i uživajte u hrani

Hranu treba žvakati u manjim zalogajima jer ćete tako moći uživati u onome što jedete i obratiti pažnju na količinu koju jedete te dobiti bolji osjećaj kada ste siti.

Salata umjesto kruha

Možda će se činiti čudnim, ali sljedeći put kada mislite pojesti sendvič možete pokušati s listovima salate. Uzmite salamu i sve što mislite pojesti te umotajte u list salate. Ovako ćete povećati unos dobrih ugljikohidrata.

Voće kao desert

Svaki put kada poželite pojesti nešto slatko, neka vam se pri ruci nađe komad voća. Možete pokušati s jagodama ili ananasom.

Uložite novac u kuharice

Ako ste razmišljali o tome da postignete raznolikost u prehrani možete pokušati s kuharicama koje će vam dati ideju za razna jela. One su odličan izvor gdje možete saznati različite načine kako pripremiti meso, voće i povrće.

Kvalitetni multivitamini

Za sve one koji razmišljaju o nadoknadi prehrani neće pogriješiti ako kupe multivitamine, ali samo one provjerene. Samo ćete tako biti sigurni da u sebe unosite sve ono što je potrebno jer ponekad ljudi zaborave na vrijedne minerale i druge nutrijente, a koje ne dobiju prehranom.

Ukoliko se budete držali navedenih savjeta problemi s kilogramima bi uskoro mogli postati samo prošlost. Vodite računa o zdravlju jer ono je ipak najvažnije kao i to da se dobro osjećate u svom tijelu.

Foto: Ivonne/Shutterstock