Svakidašnja njega sobnog bilja

ciklama
Ciklama, Foto: Muffet/Flickr

Ako hoćete da vam bilje izgleda uvijek njegovano i svježe, morate ga redovito čistiti i uklanjati osušene i gnjile listove i dijelove biljke, zatim sve ocvale cvjetove, ako ne želite dobiti sjeme od koje biljke, ili je ne uzgajate zbog lijepih plodova, npr. solanum ili piper.

Inače, svaki cvijet koji nije više lijep pažljivo pri kraju stapke odrežete, jer ne samo što nagrđuje nego i nepotrebno iscrpljuje biljku. One biljke koje se nakon cvatnje ne isplate dalje uzgajati, kao primule, kalceolarije, ciklame, neke begonije i slično, treba odmah baciti.

Ako vam se u cvjetnoj zdjelici, vrtiću s kaktusima ili bilo kakvom cvjetnom aranžmanu koji primjerak osuši ili ugine, odmah ćete ga zamijeniti drugom prikladnom biljkom, jer vam, inače, čitav vrtić izgleda neuredno i napušteno.

POTPORANJ ZA BILJKE

Biljke penjačice, a i kod drugih koje bujno cvjetaju, ili imaju slabu stabljiku i cvjetne stapke, potrebno je redovito privezivati uz potporanj, koji možete i sami izraditi od drva ili žice. Pazite da uvijek vežete traku oko biljke i potpornja u obliku broja 8, tako da po mogućnosti dođe iza štapa ili žice.

Na taj način nećete biljku nikada prečvrsto svezati. Ako vežete uz drvenu podlogu, možete podlogu na mjestu gdje vežete lagano urezati nožem, tako da vam se traka ne kliže. Za lukovice i gomoljače može se, osim štapića, upotrijebiti poseban držač od pletene žice koji na donjem kraju ima trozub.

VAŽNO JE RAZRAHLITI ZEMLJU

Povremeno se mora površina zemlje u loncu razrahliti. Naročito je važno da se to provede oko biljaka koje rijetko presađujete. Njima gornji sloj zemlje povremeno zamjenjujete novom zemljom punom hraniva.

Oko kaktusa i ostalih sukulenta može se zemlja u loncu, ili u zdjelici pokriti kamenčićima, da se na taj način osjetljiv korijenov vrat, tj . ono mjesto gdje prestaje stabljika a počinje korijen, zaštiti od gnjilenja.

ZASJENJENO BILJE

Većina se sobnog bilja, mora za najjačeg sunca zasjeniti. Već i proljetno sunce može biti prejako za osjetljive sobne biljke, naročito za toplih dana u ožujku i travnju, kada sija kroz staklo.

Ljeti naravno, osim izuzetaka, npr. pravih kaktusa, nekih sukulenata, lantana, pelargonija i sl. , sve biljke morate zaštititi od prejakog sunca. Ako ne možete biljku zasjeniti lakim zavjesama, onda morate prirediti lagane drvene okvire s napetim bijelim papirom, koji će vam poslužiti umjesto zavjese.

CVJETNI PROZOR

Izgrađeni cvjetni prozori moraju, uz uređaj za zračenje, imati i lako pomične uređaje za zasjenjivanje. Da bi sobne biljke mogle normalno živjeti, prostorije u kojima ih držite morate redovito zračiti.

Kada zračite, pazite da u prostoriji ne nastane propuh, jer on svima biljkama bez izuzetka škodi, a neke su prema propuhu naročito osjetljive. Zimi, kada su razlike u temperaturi između sobnog i vanjskog zraka velike, bilje za vrijeme zračenja skloniti u zaštićeni dio sobe.

Međutim, hladan zrak prodire često i kroz neznatne otvore, koji nastaju ako prozorska krila dobro ne prijanjaju, a budući da je to stalna struja hladnog zraka, kojoj je bilje na prozorskoj dasci neprestano izloženo, morate i o tome voditi računa.

Foto: Muffet/Flickr