Sutivan, malo mjesto mediteranskog ugođaja

mjesto sutivan

Na sjeverozapadnoj strani otoka Brača nalazi se malo mjesto mediteranskog ugođaja. Sutivan je još jedna turistička lokacija s prekrasnim šljunčanim plažama i bogatim sadržajem, zbog čega je privlačan u bilo koje doba u godini te savršena destinacija za aktivan odmor.

Sutivan je luka u kojoj je ljeti velika gužva pa se tako ne preporuča uplovljavanje jer se radi o lučici gdje ne stane puno plovila. Lučicu je sagradila krajem 19. stoljeća Austro-Ugarska, a sa sjeveroistoka je i danas štiti lukobran te dugačak mol sa sjeverozapada.

S obje strane se nalazi razbacano kamenje, a dubina na ovom djelu obale iznosi između 2 i 2,8 metara. Dno lučice je muljevito.

Sutivan je pravo malo bračko mjesto, a to je vidljivo po zvonicima crkve Uznesenja Marijina na rivi i Sv. Roka na brežuljku iznad mjesta te zbog kamenih kuća te palače i palme u sklopu gradskog parka koje idu sve do rive.

Poput mnogih drugih naselja uz more tako je i Sutivan nastao polovicom 15. stoljeća, a nakon što je Venecija pacificirala omiške gusare, stanovnici Donjeg Humca su se spustili na obalu, a pridružili su im se i doseljenici s kopna.

Unatoč burnoj prošlosti među kojima su i dva svjetska rata, Sutivan je uspio zadržati duh mističnog malog mjesta s Mediterana. To je vidljivo po brojnim ljetnim događanjima u ljetnom kinu te narodnoj knjižnici koja se smatra mjestom susreta za domaće i strance. Riva je prepuna kafića, a kao glavno mjesto gdje se okuplja velik broj gostiju je Marina Club.

Sutivan je poznat kao mjesto ljubaznih domaćina koji će se potruditi kako bi vam boravak bio što ugodniji. Ipak se radi o potomcima ribara, plemića, težaka i intelektualaca. Ovdje ćete se suresti s tradicionalnim načinom života i modernom turističkom ponudom.

U neposrednoj blizini Sutivana nalazi se Supetar, najveći brački grad. Cijela je obala na tom potezu bez uvala, a gotovo na svakom koraku se nalaze maslinici koji se spuštaju sve do mora.

Autor: S.Š., Foto: OPIS Zagreb