Sušenje rublja u stanu nije preporučljivo

mašina za rublje

Nažalost još uvijek niste kupili sušilicu, a rublje vam se sve sporije suši? Već vam je dosta da nakon par dana još uvijek ne možete obući najdražu majicu jer je mokra? Mnogi se u ovakvim situacijama dosjete sušenja odjeće na radijatoru.

Stručnjaci tvrde kako sušenje rublja u stanu nije preporučljivo, bez obzira sušili ga na stalku i čekali da se osuši samo od sebe ili ga stavljali na radijatore kako bi već drugi dan mogli odjenuti vašu omiljenu kombinaciju.

Provedena su mnoga istraživanja na ovu temu i sva su složna kako problemi s grinjama, a zbog kojih kasnije nastaju i alergije usko su povezani s velikom količinom vlage. Koliko vam se puta dogodilo da ste u stanu osjetili čudan i težak miris zbog kojeg niste mogli normalno disati i zbog kojeg ste neprekidno morali otvarati prozore?

To je zbog velikog postotka vlage do koje je došlo iz više razloga, a među njima je i rublje koje sušite u stanu. Nažalost grinje nisu jedini problem zbog vlage, kao posljedica neprekidnom izlaganju uvjetima kao da se nalazite u tropskoj šumi, pojavljuje se i plijesan. Osim toga što izgleda ružno nije dobro za zdravlje jer će pogodavati pojavi raznih bolesti.

Rješenje koje neće iznjevjeriti je sušilica. Kako bi izbjegli stvaranje vlage u stanu i potencijalno izlaganje raznim bolestima, nabavite sušilicu. Živite li u kući i imate podrum, primijenite isti trik kao što to rade u drugim zemljama.

Vani rijetko tko ima mašinu za pranje rublja u stanu nego se one nalaze u zajedničkim prostorijama. Oni kojih ipak imaju u svom životnom prostoru odlučuju se za posebne prostorije, koje uvijek provjetravaju i u kojima ne borave. Ako imate podrum i provedenu struju postavite sušilicu dolje.

Ukoliko kupovina novog aparata trenutno ne dolazi u obzir izbjegavajte sušenje po radijatorima i pričekajte da vam se osuši prirodno, a stalak nikada ne držite u sobi gdje spavate. Držite ga uz prozor za koji bi bilo dobro da je što češće otvoren. Ne zaboravite često zračiti prostor, a ako treba nabavite uređaj za isušivanje vlage.

Autor: S.Š., Foto: Denisenko/Shutterstock