Susak, otok u drugom vremenskom pravcu

pogled na plažu otoka suska
Pogled na plažu otoka Suska, Foto: Photographer2008/Wikimedia

U poznatoj otočnoj skupini koja pripada otocima Cresu i Lošinju nalazi se mali otok Susak koji se geološki dosta razlikuje od ostalih hrvatskih otoka, a poznat je prije svega po tome što je formiran od pijeska položenog na stijeni. Na Susku postoji samo jedno mjesto istog imena kao i otok, a velik dio njegovih stanovnika danas živi u SAD-u.

Što se tiče povijesti Suska treba znati kako su na otok među prvima došli Iliri koji su na najvišoj točki sagradili obrambenu i dojavnu građevinu. Nakon Ilira dolaze Rimljani, a nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva čiji su vladari vladali duže vrijeme, otok dolazi pod vlast Bizanta.

Što se tiče Hrvata kao naroda, oni svoj prvi doticaj sa mjestom Susak imaju u 8. stoljeću dok već u 10. st cijeli taj dio teritorija postaje dio kraljevine Hrvatske. Tada na otok dolaze benediktinci kojima hrvatski kralj Krešimir gradi samostan. Prvi redovnici dolaze iz Osora, a poglavar iz Monte Cassina u Italiji. Samostan jako brzo prerasta u opatiju.

Otok su jako često napadali gusari i uskoci stoga se u 12. stoljeću gradi utvrda čije se ruševine mogu vidjeti čak i danas u blizini crkve. U 14. stoljeću poznata opatija se ukida, ali zato nastavlja djelovati kao samostan sve do 1770. Nakon odlaska benediktinaca, otok je imao svega 300 stanovnika.

U 18. stoljeću otok dolazi pod upravu Austrougarskog carstva koje gradi lječilište, čuvenu šetnicu koja spaja dvije najveće pješčane uvale i svjetionik. Završetkom Drugog svjetskog rata Susak postaje dio Hrvatske, odnosno Jugoslavije kada je komunistički režim proveo nacionalizaciju i agrarnu reformu zbog koje je velik dio ljudi prebjegao prvo u Italiju, a nakon toga u SAD.

Potrebno je znati kako danas na otoku nema cesta, automobila niti bučnih noćnih klubova nego samo kilometri prašnjavih stazica koje preko travnatih kaskada selo spajaju sa udaljenim uvalicama. Radi se doslovno o mjestu na koje se mnogi dolaze odmoriti od buke svakodnevnog života, jer imate dojam kao da ste zapeli u nekom od vremenskih pravaca.

Susak je otok koji ponekad djeluje kao da funkcionira u sasvim drugačijem vremenu toliko udaljenom od svega što se danas događa.

Autor: S.Š.  Foto: Photographer2008/Wikimedia