Surfanje na valovima

surfanje na valovima
Surfanje na valovima, Foto: EpicStockMedia/Shutterstock

Iako danas postoji mnogo sportova na dasci svi oni vuku svoje podrijetlo od surfanja. Iako je u našoj kulturi ustoličeno razmišljati o surferu kao o plavokosom mladom preplanulom muškarcu iz Californije i na glasu su kao opušteni i ležerni ljudi koji čitav život traže savršen val, surfanje je zapravo započelo mnogo drugačije.

Na stranu image surfera kojije u našoj kulturi oblikovan likovima iz filmova ili možda Shaggyjem iz Scooby Dooa, prvi zabilježeni podaci o surfanju potječu još iz polinezijske kulture, a europljani su s njim upoznali 1767. Ne zna se tko je prvi zapazio i zabilježio ovu aktivnost koja je u 20.st. postala vrlo popularan sport. Bio je to ili Samuel Wallis ili botaničar Joseph Banks koji se zatekao na ekspediciji Jamesa Cooka. Ipak smatra se da je upravo Samoa mjesto na kojem je sve započelo gotovo tisućljeće prije no na Polinezijskom otočju.

Surferima su potrebni veliki valovi kako bi ih mogla pokretati snaga vala i pogodna mjesta za surfanje su upravo ona čije klima, brzina vjetra  i topografija morskog dna omogućuju stvaranje golemih valova. Svjetski rekord drži Garret McNamara koji je zajaho val od 23.8 metara.

Danas postoji više načina surfanja gdje se pokret dobiva različitim metodama, tako da se može surfati i daskom privezanom na gliser ili pak velikom daskom na kojoj se nalazi jedro, gdje je pogonska snaga vjetar. Ipak surfanje na valovima ostaje do danas najčišći i najizvorniji oblik surfanja.

Surferska kultura danas se predominantno razvila na području Californije i Hawaja. Kao specifično za njigovu kulturu možemo navesti široke i relativno duge surferske hlače i kombije koji moraju biti dovoljno veliki kako bi u njih stale daske, kao i opušten stav prema životu i provođenje vremena u blizini plaže.

Danas je njihova kultura, koja je bila ograničena samo na mlađu populaciju u priobalnim područjima, našla svoj unosni produžetak na modnom tržištu, a odjeke ovog sporta možemo primjetiti i u skejtanju kao i u snowboardingu. Stoga ako vas ove godine put po obali nanese u blizinu neke surf škole ne ustručavajte se stati na dasku i osvojiti pokoji val.

 Autor: L.K. Foto: EpicStockMedia/Shutterstock