Supetar – najveće bračko naselje

pogled na supetar
Pogled na Supetar, Foto: Zuffe/Wikimedia

Osim što slovi kao jedno od popularnijih turističkih odredišta na Jadranu, Supetar je najveće naselje na otoku Braču i ujedno gospodarsko i kulturno središte otoka u kojem živi petina Bračana. Supetar obuhvaća 4 naselja, a to su: Mirca, Splitska, Supetar i Škrip. Mjesto se pod nazivom Supetar prvi put spominje 1423. godine i to zahvaljujući Sv. Petru. Sadašnja župna crkva Marijina Navještenja izgrađena je na temeljima ranokršćanske bazilike sv. Petra o čemu naravno svjedoči i mozaik otkriven 1975. godine.

Zanimljivo je spomenuti kako su u Supetru boravili poznati Hrvatski književnik Ivo Vojnović, najveći hrvatski pjesnik Tin Ujević, slikar Ignjat Bob te kipar Ivan Rendić. Svi ti veliki umjetnici ostavili su trag ovog mjesta u svojim djelima.

Pored bogate kulturne baštine i naravno bogate povijesti, treba spomenuti kako je Supetar ljeti mjesto koje vrvi od turista, gdje mnogi uživaju na čistim plažama, odmaraju se uz poznati zvuk cvrčaka i prepoznatljivi miris borova.

Kod Supetra je bitno spomenuti kako je odlično povezan s ostatkom otoka, a u samom mjestu nalazi se tržnica, pošta, benzinska postaja, banka, kafići. Od Supetra se znaju organizirati brojni izleti tako da imate priliku vidjeti fascinantan kanjon rijeke Cetine, prekrasan otok Hvar i naravno gradove kao što su Split i Trogir.

Treba spomenuti kako noćni život Supetra ne zaostaje za drugim popularnim mjestima, a tu treba navesti velik broj kafića i restorana, gdje treba spomenuti pivnicu Kalambera te klubove kao što su XXL i Mambo. Kao što vidimo ponuda za one mlađe ne nedostaje. Možemo reći da Supetar nastoji osvojiti apsolutno sve uzraste pružanjem različitih sadržaja.

Na Supetru isto tako treba spomenuti plaže koje privlače velik broj turista, a tu je svakako šljunčana plaža Vlačica i pješčana uvala Banj. Na objema plažama mogu se naći raznovrsni sadržaji, gdje možemo vidjeti vodeni tobogan, pedaline i ležaljke.

S tim da ne smijemo zaboravit spomenut kako je Banj osobiti popularan među obiteljima s malom djecom.

Kao što vidimo Supetar je idealno mjesto za cijelu obitelj, gdje će svatko naći ono nešto čime će ispuniti svoje dane na godišnjem odmoru.

Autor: S.Š.  Foto: Zuffe/Wikimedia