Sunčanje – pravila i savjeti

Sunčanje – pravila i savjeti, Foto: Daquella manera/Flickr

Razumno izlaganje sunčanim zrakama ima na čovjeka mnogostruk, pozitivan utjecaj. Koža se na suncu čisti i dobiva topliju, zdravu boju, muskulatura dobiva napetost, čovjek se osjeća zdravo i zadovoljno. Međutim, utjecaj sunca može biti i štetan ako se pretjera, ako se izlaže suncu predugo, jer iako je koža prirodno sposobna da se zaštiti od sunca, nijedna krema ne može zaštiti dovoljno lice koje je neumjereno dugo izloženo suncu i vjetru.

Vrlo je važno za sve ljude, a posebno osjetljive, da se postepeno priviknu sunčanju, što će postići ako već u proljeće iskoriste svaku priliku za sunčanje i dobiju dobru podlogu. Osim toga, upotrebom “solarija” priviknut će se postepeno koža na sunčanje. Utjecajem sunčanih ultraljubičastih zraka dolazi u našoj koži do pojačane pigmentacije i odebljanja gornjeg sloja kože, što je zapravo prirodna zaštita od sunčanih opeklina. Početi treba čestim ali kratkotrajnim izlaganjem suncu pošto se stavi zaštitno sredstvo (ulje, losion, krema ili sprej) koje sadrži tzv. zaštitne filtre za one ultravioletne zrake što izazivaju crvenilo kože.

U početku sunčanja upotrebljava se uvijek krema ili ulje za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, a nakon nekoliko dana može se prijeći na one preparate koji propuštaju više sunčanih zraka. Za najosjetljivije dijelove tijela (nos, usne, očni kapci) postoje posebni preparati tzv. “sunblocker”, koji će u potpunosti zaštititi te dijelove i pustiti da koža samo neznatno potamni. Nakon sunčanja, treba upotrijebiti sredstvo “nakon sunčanja” , koja umiruje crvenilo i nadraženu kožu.

OPREZ PRI SUNČANJU I KUPANJU !

Opasno je izlagati se suncu u podne kad sunčane zrake padaju okomito, jer će koža od njih pocrvenjeti, ali neće potamnjeti. Pod utjecajem koso položenih zraka koža će, bez crvenila i ljuštenja, brzo potamnjeti, a to je rano ujutro ili kasnije poslije podne. Ne smije se sate nepokretno ležati na suncu; to nije dobro za krvotok, jer koži treba, da bi se stvarao kožni pigment, puno kisika, a to će dobiti ako se što više krećemo na suncu. Opasno je zaboraviti ponovo se namazati zaštitnim sredstvom nakon izlaska iz vode jer voda, pogotovo morska, ispere zaštitni sloj kreme s kože.

Ne smiju se na suncu upotrebljavati parfemi, osvježujuće maramice ili dezodoransi koji sadrže alkohol ili bergamotovo ulje, jer od toga se mogu dobiti vrlo ružne pigmentne mrlje. Ne smiju se prestati upotrebljavati preparati za sunčanje pošto koža potamni, jer kožu i tad treba zaštititi, ali sredstvom s niskim zaštitnim faktorom. Zanimljivo je da koža koja tamni postepeno, dugotrajnije ostane preplanula i jednoličnije tamna od one koja se naglo ispeče na suncu.

Opekotine od sunčanja nećemo dobiti a ipak ćemo pocrnjeti ako se ne izložimo direktnim sunčanim zrakama, nego legnemo u sjenu; tako ćemo od refleksa sunca lagano pocrnjeti. Ako koža nakon sunčanja samo pocrveni, ili tamna boja odmah pobijeli, treba pokušati (pa i preko zime) uzimati 2 puta na dan vitamin A, ili 1/4 čaše soka od sirove mrkvice.

PREPLANULU BOJU KOŽE, lica i vrata duže ćemo zadržati ako kožu svakog dana mažemo mješavinom od 1 žlice soka od mrkvice i 1 žlice nekuhana mlijeka.

Foto: Daquella manera/Flickr