Sukošan, popularno turističko odredište

crkva u sukošanu
Crkva u Sukošanu, Foto: Michael Freimuth/Wikimedia

Na svega 10 km udaljenosti od grada Zadra smjestilo se popularno turističko odredište koje već duži niz godina privlači mnoge. Odmah nakon Bribira dolazi Sukošan koji bogatu posjećenost duguje idealnom zemljopisnom položaju u zaštićenoj Zlatnoj luci. Prekrasna pješčana plaža, bogata povijest i brojne znamenitosti samo su dio ponude Sukošana.

Zadarska rivijera jedan je od popularnijih dijelova na našoj obali i to zahvaljujući najviše lijepim plažama i obilnom sadržaju skoro svakog mjesta od većih do manjih. Zadar kao glavni grad ostavlja dojam pravog turističkog odredišta za za razne dobne skupine.

No kada vam polako dosadi gužva većeg grada, Sukošan dođe baš kao oaza gdje možete malo zaboraviti na sve one probleme koje ste ostavili iza sebe. Iako postoje razni tragovi koji svjedoče o naseljenosti u rimsko doba, prvi pisani dokument spominje Sukošan tek u 13. stoljeću.

Nadbiskupski ljetnikovac ili Palac simbol je i zaštitni znak grada, pa i nije čudno što ga posjeti velik broj gostiju. Ovaj ljetnikovac sagrađen je na malom umjetnom otoku u kojem su vladali crkveni dostojanstvenici. Iako su danas na tom mjestu samo ruševine, ipak je lijep osjećaj pogledati u prema njemu tijekom zalaska sunca.

Gornja vrata rezervirana su za sve ljubitelje nekadašnjih vremena i povijesti. Ona su jednom davno označavala ulaz u grad, a bila su dio zidina izgrađenih od strane mletačke vlasti kako bi zaštitile naselje i ljude.

Sukošan je danas posebno poznat zahvaljujući pješčanim plažama poput Dječjeg raja, Zlatne luke i Makarske. Dobro je znati kako je ime “Dječji raj” potekao od strane Nijemaca. Ovo simpatično turističko mjesto može se pohvaliti velikim smještajnim kapacitetima.

Turistima je na raspolaganju velik broj apartmana, motela, hotela i autokampova. Osim toga na raspolaganju je nekoliko restorana te konoba u kojima se može osjetiti tradicionlani ugođaj. Osim kupanja na prekrasnim plažama za one malo zahtjevnije u ponudi je i rafting na rijeci Zrmanji koja će vas oduševiti svojom silinom, ali isto tako i mirnoćom.

Autor: S.Š. Foto: Michael Freimuth/Wikimedia