Suha koža ne mora biti suha

Žena sa suhom kožom koja svrbi, Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

Kako starimo mi, tako neumoljivo stari i naša koža; gubi elastičnost, sjaj i svježinu. I dok je masnija koža malo deblja i samim time otpornija, suha je tanka pa se znakovi starenja najprije pojave na njoj.  Kožu isušuju različiti vanjski utjecaji poput hladnoće, vjetra i centralnog grijanja zimi i prevelikog izlaganja suncu ljeti.

Ali prekomjerna suhoća i perutanje kože može biti i posljedica genetskih predispozicija, različitih dermatoloških bolesti i sveprisutnog stresa. Kod normalne kože hidrolipidni sloj je popunjen i neoštećen, čime je ona zaštićena od prekomjernog gubitka vode. Kožne stanice dobro su povezane međustaničnim lipidima; koža temeljito obavlja svoju funkciju zaštitne pregrade, elastična je i ugodna na dodir. Suha koža ima ozlijeđenu zaštitnu pregradu zbog manjka međustaničnih lipida i time postaje podložnija štetenim vanjskim utjecajima.

Prekomjerni gubitak vode iz kože stvara neugodan osjećaj na koži, ona postaje hrapava i nazovimo to tako – broj manja. Kako bi spriječili dodatno isušivanje i potaknuli obnavljanje kože treba je svakodnevno  pravilno njegovati, osobito u hladnim, zimskim mjesecima.

Budući da suha koža lako i brzo gubi vodu, nju treba nadomjestiti koristeći hidratantne proizvode produženog učinka. Ujutro i navečer nanose se kreme bogate vitaminima koje, osim što revitaliziraju, koži vraćaju i sjaj. Jednom tjedno dobro je staviti hidratantnu masku koja će očistiti kožu i dodatno je nahraniti.

Bilo bi dobro, iako nije presudno, jednom mjesečno posjetiti kozmetički salon gdje će stručno dubinski nahraniti kožu, no naravno to ovisi o financijski mogućnostima svakog od nas. Za čišćenje i skidanje šminke nužno je koristiti sredstva za suhu i osjetljivu kožu.

Danas je u trgovinama doista bogata ponuda kozmetičkih sredstava za njegu svih tipova kože, pa tako i suhe, a želite li izbjeći različite kemijske tvari u njima odaberite one napravljene na prirodne načine.

Obavezno jutarnje i večernje umivanje lica umjesto običnom vodom punom klora, zamijenite onom u kojoj ste kratko prokuhali listove peršina ili koprive čiji sastojci gode suhoj koži. Nemate li za to vremena, barem pustite da voda iz slavine odstoji nekoliko minuta kako bi klor ishlapio i manje isušio kožu. Osim izvana, kožu treba vlažiti i iznutra,  pijenjem dovoljnih količina vode i povremenim čišćenjem organizma čajevima koji sadrže ljekovite tvari.

Jedite namirnice bogate vodom, prije svega različito voće i povrće, a alkohol izbjegavajte jer dehidrira organizam. Više vremena provodite u prirodi; boravak na svježem zraku kožu će učiniti vlažnom i elastičnom, a po povratku na kožu obavezno nanesite hranjivu kremu.

Autor: I.H. Foto: Žena sa suhom kožom koja svrbi, Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock