Studentski kolač

studentski-kolac

Ponekad su jednostavne stvari najbolje. Kada pomislite da za kratko vrijeme možete uživati u jedinstvenom okusu koji pruža studentski kolač onda ne treba više razmišljati nego prionuti na posao i napraviti desert u kojem će sladiti nepce djeca i odrasli.

Jedan od sastojaka koji ide u studentski kolač su sočne smokve. Upravo se ovo voće zahvaljujući svom sastavu stavlja iznad ostalog voća, budući da pomaže prilikom smanjivanja kolesterola te kontroliranja razina šećera u krvi.

Sve su popularnije kod raznih tretmana za ljepotu jer pomažu usporiti proces starenja. Smokve su odličan izvor magnezija, a ako više volite sušene smokve to je dobra vijest jer je dokazano kako imaju više magnezija od svježih smokvi. Postoje razne vrste, a najpoznatija je obična smokva od koje se rade popularni proizvodi poput marmelade i rakije.

Smokve se smatraju pravim mediteranskim voćem, a u čijim se okusima uživa još od davnina. Postoje zapisi o tome da su ih Sumerani koristili za liječenje raznih bolesti. Postoje crvene, bijele i crne vrste, a možete jesti sve od kožice do sočnog mesa koje se nalazi unutar smokve.

Smatraju se zahvalnom namirnicom koju možete spremati na razne načine, a sve je više prisutna u raznim kolačima. Polako je postala sve zastupljenija namirnica na popisu raznih recepata, pa tako i onog poznatijeg kao studentski kolač.

Kada niste sigurni s čim počastiti goste jer niste raspoloženi za kompliciran kolač, a i nemate puno vremena, ovaj ukusni kolač simpatičnog imena predstavlja pravo rješenje.

Pored smokvi koje čine jedan od glavnih sastojaka tu su i ukusne grožđice, koje ponekad možete grickati umjesto čipsa ili čokolade. Kada nabavite sve sastojke možete krenuti u pripremu jednostavnog, ali i sočnog kolača.

Sastojci:

  • 150 g suhih smokava
  • 250 g šećera
  • 250 g grožđica
  • 5 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 1 oblatna

Prije nego krenete s pripremom kolača provjerite imate li sve što vam treba. Za kolač su vam potrebne suhe smokve koje ćete narezati na manje komade te pomiješati sa šećerom i grožđicama.

Od 200 g šećera i bjelanjaka napravite čvrsti snijeg te pomiješajte sa smokvama i grožđicama. Dobivenu smjesu iskoristite kako bi premazali oblatne. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 30 minuta. Nakon što se kolač ohladi narežite ga na štapiće.

Foto: HandmadePictures/Shutterstock