Što uzrokuje masnu kosu

smeđa boja kose

Je li vam poznat osjećaj bespomoćnosti kada ste nakon samo dva dana što ste oprali kosu pred ogledalom primijetili masne i beživotne vlasi? Do masne kose dolazi zbog nekoliko razloga, a među njima je pored genetike prisutna i pojedina krivnja svake osobe.

O čemu se radi? Pored pojačanog lučenja sebuma zbog čega se kosa češće masti te utjecaja hormona, razloge u masnim vlasima treba tražiti i u onome što radite svakodnevno ili ne radite. Prvo treba krenuti od životnih navika.

Nezdravi način života pored toga što dovodi do mnogih bolesti isto tako utječe i na ljepotu svake osobe, zbog čega se ona kasnije ne osjeća poželjno ni posebno. Stres i nepravilan način prehrane samo su jedan dio priče i neprijatelji zbog kojih niste zadovoljni izgledom svoje kose.

Jeste li znali da vrući zrak kao i voda potiču pojačano lučenje sebuma? Bilo bi dobro kada bi sljedeći put dok perete kosu dobro razmislili kako ćete to napraviti. Masnu kosu nikako ne treba prati pod vodom iznimno visoke temperature nego to treba raditi pod mlakom ili hladnom vodom. Ovako kosa ostaje jača i sprječava nakupljanje sebuma.

Iako se preporuča korištenje maski za kosu kako bi joj vratili sjaj i zdravlje, s druge strane nikako nije dobro pretjerivati jer tako postižete suprotan efekt. Učestalo korištenje maski dovodi do iscrpljivanja vlasi, a to sigurno ne želite. Jednom u dva tjedna je dovoljno da svojoj kosi pružite samo najbolje.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg je kosa masna. Jeste li razmislili o tome na koji način perete kosu i koliko često? Idealnim se smatra pranje kose do dva puta tjedno i to tako što ćete šampon nanositi dva puta. Količina bi trebala biti veličina oraha, a prvi put ćete šampon utrljati dok ćete drugi put lagano umasirati. Pazite da ste sve isprali.

Bilo bi dobro kada bi nakon pranja koristili prirodne proizvode, a češljali se s plastičnim četkama koje imaju zaobljene vrhove. Ukoliko ne želite imati masnu kosu izbjegavajte metalne četke koje prenose masnoću po cijelom tjemenu. Neka vam kosa uvijek bude lijepa jer ipak je ona vaš zaštitni znak.

Autor: S.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock