Što uzrokuje kiselost organizma

čaša vode

Kombinirani način unosa kiselih i alkalnih namirnica u prehrani prvi puta se pojavljuje 1933. godine kada liječnik iz New Yorka dr. William Howard objavljuje knjigu “A New Health Era” u kojoj tvrdi da do velikog broja bolesti dolazi zbog kiselosti organizma.

Iako svi znamo da velike količine brze hrane, šećera i mesa nisu dobre za naše zdravlje mnogi nutricionisti smatraju da takav unos namirnica izaziva kiselost u našem tijelu što dovodi do brojnih bolesti, prvenstveno raka. Unosom velikih količina takve hrane mogli bismo imati i probleme s prekomjernom težinom ili manjkom energije.

Zdrava pH vrijednost tijela iznosi 7, a ono što nam može pomoći u održavanju takvog pH stanja je unos alkalne ili lužnate hrane. Ph (potential of hydrogen) govori nam o kiselosti ili lužnatosti namirnice na ljestvici od 0 do 14. Kada je pH 7 znači da je vrijednost neutralna. Sva hrana koja ima pH vrijednost ispod 7 je kisela dok je ona iznad 7 lužnata. Kiselija hrana ima i nižu pH vrijednost. Što više konzumiramo takve namirnice naše tijelo će biti u ravnoteži i osjećat ćemo se bolje. Bit ćemo zdraviji, ali postići ćemo i idealnu tjelesnu težinu.

Kombinirajući 60 % alkalne i 40 % kisele hrane dovodimo organizam u ravnotežu i na taj način unosimo sve što nam je potrebno. Istovremeno možemo unositi i proteine, ugljikohidrate i masti. Vrlo je važno piti i puno tekućine ili nezaslađene biljne čajeve.

Lužnate namirnice mogu nam pomoći u održavanju zdravlja i prevenciji protiv bolesti kao što su karcinom, dijabetes, povišeni kolesterol, žučni i bubrežni kamenci, bolesti probavnog sustava, depresija, nesanica i umor.

Neke od navjažnijih alkalnih ili lužnatih namirnica u prehrani su limun, ananas, alge, zeleno lisnato povrće, gljive, mahunarke, špinat, češnjak, banane, grožđe, maslinovo i laneno ulje, dinje, rajčica, kvinoja, tahini, jagode, soja i sojini proizvodi, sojine klice, peršin, naranče, luk, med, kivi, zelena salata, proso, smokve, buča, sezam, grejp, krastavac, poriluk, heljda, blitva i sl.

Preporučuje se smanjiti unos kruha, kolača i masne hrane. Trebali bi pripaziti i s tamnim čajevima, kavom i gaziranim pićima. Što češćom upotrebom alakalnih namirnica dovodimo tijelo u ravnotežu što nas naposljetku čini i zdravijima.

Autor: M.L., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock