Što usporava metabolizam

što usporava metabolizam

Jasno je kako s godinama dolazi do usporavanja metabolizma zbog čega je mnogim osobama sve teže izgubiti višak kilograma. Unatoč godinama dobro je znati što sve usporava metabolizam kako bi mogli nešto poduzeti i bolje se osjećati u svom tijelu.

Što sve usporava metabolizam

Dokazano je kako premali unos kalorija može dovesti do usporavanja metabolizma, a to se obično događa kod onih osoba koje žele smršaviti i koje se nadaju da će manjim brojem obroka ubrzo doći do željenog rezultata.

To je pogrešan način razmišljanja jer ako se smanji unos potrebnih kalorija organizam može reagirati na taj način da će početi trošiti mišićno tkivo kako bi imalo dovoljno energije za svakodnevno obavljanje brojnih poslova.

Želite li smršaviti potrebno je da na jelovnik uvrstite raznovrsne namirnice koje u sebi imaju dovoljno vitamina, minerala i vlakana, zahvaljujući kojime će se tijelo pokrenuti, imat će dovoljno energije, neće doći do nakupljanja kilograma, a vi ćete se bolje osjećati.

Postoji više razloga zbog čega dolazi do usporavanja metabolizma. Ako ste jedna od onih osoba koja ne unosi dovoljno proteina, to znači da vam organizam ne dobiva dovoljno potrebnih sastojaka i da često imate problema s umorom i nedovoljno snage da napravite bilo što.

Kako se metabolizam ne bi usporio pazite da u svoje obroke uvrstite dovoljno proteina, bilo da se radi o mliječnim proizvodima kao što je jogurt ili meso.

Mliječni proizvodi su potrebni skoro svakom organizmu kako bi dobio dovoljnu količinu ne samo proteina nego i kalcija. Pored jogurta koji je odličan kao probiotik za bolji rad probave, ne treba zaboraviti na mlijeko koje je važno ako ne želite da dođe do usporavanja metabolizma.

Što još usporava metabolizam? Poznato je kako prevelika količina alkohola nije dobra ni za jedan organizam, a pored toga što može izazvati ovisnost i stvoriti velike probleme sa zdravljem, učestala konzumacija alkohola može dovesti do sagorijevanja puno manje količine masnoća.

Metabolizam se može usporiti ako jedete previše bijelih ugljikohidrata. Trebali bi se orijentirati na proizvode od cjelovitog zrna kao što su integralna tjestenina i riža te sve one proizvode u kojima ima dovoljno vlakana.

Kako ubrzati metabolizam

Ako želite znati kako ubrzati metabolizam pomoći će sljedeći savjeti:

  • Konzumiranje ananasa – pored toga što je ukusan ujedno se radi o namirnici koja sadrži bromelain, spoj koji se obično koristi za liječenje problema sa želucem. Bromelain ujedno pomaže stanicama gušterače da razgrade tvari tako da ih organizam kasnije može iskoristiti za energiju.
  • Ljuta hrana – sadrži kapsaicin koji pored toga što potiče znojenje te podiže raspoloženje, ujedno ubrzava krvotok te potiče tijelo da troši više energije na probavu.
  • Zeleni čaj – sadrži katehine, koje smanjuju indeks mase, ubrzavaju metabolizam te snižavaju LDL kolesterol.
  • Vitamin D – većina koja provodi puno vremena suncu vitkija je i više se kreće. Razlog je što sunčeva svjetlost potiče na stvaranje vitamina D, a koji ima važnu ulogu u ubrzanju metabolizma. Možete ga unijeti i u obliku dodatka prehrani.
  • Eterična ulja – grejpa, metvice i limuna mogu potaknuti rad živčanog sustava te ubrzati metabolizam. Dovoljno je nakapati nekoliko kapi u kupku ili na posteljinu te ju povremeno pomirisati.
  • Hladna voda – upravo je voda važna za brojne procese u organizmu pa tako i za ubrzanje metabolizma. Najbolje će biti ako popijete hladnu vodu budući da će tijelo potrošiti više energije kako bi zagrijalo vodu.
  • Kofein – nije važan samo zbog održavanja budnosti nego i za ubrzanje metabolizma.
  • Proteini – visoka količina proteina pomaže da se duže osjećate siti, što smanjuje glad te drži apetit pod kontrolom. Hrana s visokim postotkom proteina pomaže u izgradnji mišićnog tkiva te pridonosi gubitku težine.
  • Grejp – bogat vlaknima s niskim glikemijskim indeksom, što ga čini idealnom namirnicom ako želite izgubiti nekoliko kilograma. Sadrži sastojke koji mogu pružiti zaštitu od raka.
  • Zdrave prehrambene navike – važno je paziti koliko jedete i voditi računa o malim porcijama. Bilo bi dobro pričekati oko 15 minuta prije nego se uvjerite jeste li zaista gladni, jer toliko treba trbuhu da pošalje signal mozgu o sitosti.

Postoji više načina kako možete olakšati postupak mršavljenja i dovođenja tijela u zavidnu formu. Pogledajte na kraju video koji će vam otkriti još nekoliko savjeta s kojima ćete brzo i jednostavno izgubiti kilograme:

Autor: S.Š., Foto: Sam DCruz/Shutterstock