Što treba znati o maslinovom ulju

maslinovo ulje

Maslinovo ulje nalazi se na samom vrhu najzdravijih namirnica koje ima višestruku primjenu. Njegova ljekovitost se koristi na nekoliko različitih područja, a osim u prehrani, maslinovo ulje je postalo nezaobilazno kada je u pitanju ljepota. Ali znamo li o njemu sve što treba?

Postoje zablude s kojima mnogi nisu upoznati i zbog toga griješe. Mnogo je onih koji ulje kupuju u dućanu, jer ne poznaju nikoga tko proizvodi domaće maslinovo ulje. Nažalost pokazalo se da su ta ulja u dućanima stara i po nekoliko godina, a za razliku od vina, za maslinovo ulje nije dobro da dugo stoji.

Svaki put prije nego što kupite maslinovo ulje pokušajte provjeriti godinu berbe koja bi se morala nalaziti na deklaraciji. Samo ćete tako biti sigurni da ste kupili svježe ulje koje nije dugo stajalo.

Jeste li znali da maslinovo ulje ne podnosi svjetlost? Važno je da u kuhini pronađete mjesto gdje ćete držati ovu ljekovitu tekućinu, a bilo bi najbolje kada bi se nalazilo u ormariću ili na nekoj polici zaštićenoj od sunca. Nažalost na suncu se počinje mijenja struktura ulja zbog čega gubi na kvaliteti.

Maslinovo ulje možete držati u staklenoj boci od tamnog stakla kako ne bi dopirala svjetlost, a nećete pogriješiti ako ga pohranite u bocu napravljenu od lima.

U kuhinji ga možete koristiti na nekoliko načina, pa i dinstati, jedino treba izbjegavati prženje. Brojna istraživanja su pokazala da ulje ne mijenja strukturu do temperature od 200 °C.

Pogrešno je vjerovati kako maslinovo ulje nema puno kalorija. Ono poput svakog drugog ulja obiluje kalorijama, ali za razliku od biljnih ulja maslinovo u sebi ima malu razinu kolesterola.

Okus ulja varira, a svježe maslinovo ulje je poznato po jakom i gorkom okusu koje ne odgovara svakom, zbog čega ga mnogi znaju kada rade salatu kombinirati s drugim uljem, kako bi ublažili okus.

Maslinovo ulje je kompleksno i kako bi bili sigurni da ga koristite najbolje što možete i iz njega izvlačite sve ono što vam je potrebno za zdravlje i prekrasan izgled, saznajte sve ono što trebate o njemu znati.

Autor: S.Š., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock