Što treba znati o kosilici

što treba znati o kosilici

Benzinske kosilice ostale su praktički nepromijenjene otkad je na motor po prvi put postavljen rotirajući nož. To je dobra vijest jer se radi o strojevima kojima nije teško upravljati i koji se lako mogu popraviti. Što još treba znati o kosilici?

Električne kosilice za razliku od benzinskih su čvršće i jedino što bi se na njima moglo pokvariti je nož. Dovoljno je nekoliko puta okrenuti ključem kako bi travnjak mogao izgledati kao u snovima.

Što treba znati o kosilici? Ponekad se može dogoditi da se benzinska kosilica neće upaliti. Ako nije moguće upaliti kosilicu nakon što ste više puta pokušali, prvo se provjeri bacač iskre.

Ako svoju kosilicu možete upaliti pritiskom tipke umjesto povlačenjem, dobro je odspojiti akumulator i očistiti spojeve čeličnom četkom kako bi se uklonio korodirani sloj. Akumulator se zatim napuni punjačem i pokuša ju se još jednom upaliti.

Traktorska kosilica zahtijeva malo drugačiji pristup. Potrebno je sjesti u sjedalicu prije nego se pokuša upaliti motor. Na sjedalicama se obično nalazi sigurnosni prekidač, pa je paljenje moguće samo ako se osoba nalazi u sjedalici.

Odvrne se kapica na rezervoaru i pomiriše. Ukoliko je miris goriva sladunjav, to znači da se vjerojatno pokvarilo. Kosilicu treba polako nagnuti na bok i isprazniti preostalo gorivo iz rezervoara te napuniti novim.

Što ako motor radi, ali ne i kosilica? Treba biti oprezan tijekom rukovanja strojem kako ne bi došlo do ozljede. Skine se kapica sa svjećice kako bi bili sigurni da se motor neće upaliti dok ste blizu noževa.

Kosilica se okrene na bok i ispod nje se, između noža i kućišta podmetne držak metle ili komad drva, a sve kako ne bi došlo do okretanja. Pomoću ključa se zategne matica te se pokuša ponovno upaliti kosilica.

Što ako benzinska kosilica nejednako reže travu? Ako trava nakon košnje nije ravnomjerna, potrebno je napraviti nekoliko provjera. Prvo se treba uvjeriti da je kosilica ravna, nakon čega se metrom izmjeri razmak između donjeg ruba kućišta kosilice i tla. Većina kosilica ima polugu s kojom se može namjestiti visina kotača.

Kosilica se namjesti tako da svi kotači budu na istoj visini. Provjeri se je li nož dovoljno oštar, a nakon toga se lagano guraju kolica. Vaš bi travnjak sada trebao biti lijepo uređen baš kao na najpoznatijim nogometnim stadionima.

Autor: S.Š., Foto: Andrea Kratzenberg/free images