Što treba znati o klima uređajima

što treba znati o klima uređajima

Što treba znati o klima uređajima? Zahvaljujući njima moguće je rashladiti dom i regulirati temperaturu u stanu ili kući odabirom potrebne tipke. Pored klime postoje i drugi načini za rashlađivanje prostorija kao što su energetski učinkovita vrata i prozori, izolacija te redovno provjetravanje pomoću kojih se može smanjiti potrošnja energije.

Što treba znati o klima uređajima? Jasno je kako se može dogoditi da klima ne radi kako treba, odnosno da ne hladi dovoljno prostoriju. Dogodi li se to treba provjeriti je li pregorio osigurač, je li se aktivirao prekidač strujnog kruga i je li termostat namješten na hlađenje. Ako nije ništa od navedenog to znači da jedino preostaje zvati majstora jer je moguće da je pregorio ventilator.

Dogodi li se da iz klime kapa voda ili da ne radi najbolje, vjerojatno se začepila odvodna cijev zbog čega se može prepuniti ispusno korito. U pitanju je cijev koja je provedena do najbližeg slivnika ili izvan zgrade.  Moguće ju je odčepiti guranjem žice u otvor. Puštanje vode kroz cijev trebalo bi omogućiti izbacivanje bilo kakve nakupine radi koje je došlo do začepljenja.

Ako se začepe filtri sprječava se protok zraka i klima ne radi kako treba. Potrebno je isključiti uređaj iz utičnice, ukloniti rešetku koja je usmjerena prema prostoriji te izvaditi filtre. Pojedine je modele moguće zamijeniti novima, ali se kod većine uređaja filtri mogu oprati uz pomoć sapuna i mlake vode. Filtri se trebaju prvo osušiti i tek onda vratiti na svoje mjesto. Po ljeti se savjetuje pranje ili mijenjanje filtra svaka dva mjeseca.

Nakon što su filtri izvađeni, s usisivačem i četkom se može ukloniti prašina. Bilo bi dobro provjeriti vanjsku jedinicu klima uređaja te uz pomoć mekane četkice ukloniti svu prljavštinu.

Ukoliko uređaj i dalje ne hladi kako treba, vjerojatno treba sustav nadopuniti rashladnom tekućinom. To nije moguće učiniti bez pomoći stručnjaka, koji će ujedno moći provjeriti curi li možda rashladna tekućina.

Kako bi uštedjeli na računima za struju i kako bi klima što prije mogla ohladiti prostor, dobro je nakon što se uključi pobrinuti da su zatvorena izlazna vrata kao i prozori. Tako će se prostor brže ohladiti i neće ulaziti topli zrak izvana.

Autor: S.Š., Foto: spinetta/Shutterstock