Što treba znati o kihanju

curenje iz nosa

Do kihanja dolazi zbog nadražaja u nosu. To uzrokuje snažno ispuštanje zraka čija brzina može doseći i 150km/h. Jedno britansko istraživanje je pokazalo da ljudi kišu i kad su seksualno uzbuđeni i kroz glavu im prolaze grešne misli. Ne možemo kihati i držati oči otvorene.

Zanimljivo je da nije još uvijek otkriveno zašto je to tako. Smatra se da se radi o kontrakciji određenih mišića. Ali i opće poznati je mit da su oči zatvorene da nam ne bi ispale. Mišljenje je da način kihanja puno govori o osobi, pa će korektna osoba, koja poštuje ostale, obavezno staviti ruku na usta kad kihne.

Osoba koja je podrška drugim ljudima kihat će u sebe, dakle zrak će zaustaviti zatvaranjem usta. Dominantne osobe kišu jako i glasno i to više puta zaredom. Aktivne osobe i pokretači kišu brzo i glasno.

Ako ne prekrijemo usta čestice pri kihanju mogu izletjeti i do metar i pol. Bakterije koje tako izađu šire se još dalje. Pojedinim kihanjem izbacujemo i do 40.000 kapljica. Je li pametno zaustaviti kihanje?

Koje su posljedice ako to napravimo? Treba razlikovati nagon na kihanje i sam proces kihanja. Najbolje je kihnuti ako imate tu potrebu. Ne preporučuje se stiskanjem nosa ili zatvaranjem usta pokušati spriječiti kihanje.

Trljanje nosa, snažno disanje kroz nos ili pritiskanje gornje usne ispod nosa može odagnati potrebu za kihanjem, ali kada proces kihanja počne nije ga dobro zaustavljati.

Ako zaustavite kihanje, vjerojatno se ništa neće dogoditi, a eventualne ozljede bile bi povezane s nekim anatomskim anomalijama. Ako pak spadate u takve slučajeve onda su posljedice relativno ozbiljne.

Može doći do pucanja kapilara u očima te slabljenje krvnih žila u mozgu i pucanje zbog trenutnog povećanja tlaka. Isto tako, pokušate li zaustaviti kihanje može nastati ozljeda unutarnjeg uha koje dovodi do vrtoglavice ili gubitka sluha.

Autor: D.K., Foto: DPiX Center/Shutterstock