Što treba znati o djelovanju najvažnijih sokova

Svježe voće i sokovi, Foto: Nitr/Shutterstock

SOK OD BRESKVE djeluje osvježavajuće, ima mnogo vitamina A i rasterećuje jetru i žuč.

SOK OD JABUKA vrlo je omiljen napitak, koji pomaže protiv proljeva i crijevnih katara, jer pektini (ugljikohidrati) što ih sadrži upijaju otrovne tvari.

SOK OD KRUŠKE Jača krvotok, pomaže protiv slabokrvnosti. Sadrži mnogo željeza, vapna, fosfora i natrija.

SOK OD KUPINE čisti krv i smanjuje groznicu.

SOK OD JAGODE povećava izdržljivost, pospješuje rad crijeva i djeluje protiv glista u djece.

SOK OD KRASTAVACA uklanja vodu, i prokušano je sredstvo za uljepšavanje kože.

SOK OD MALINA uspješno se upotrebljava protiv groznice i za poboljšanje poremećene izmjene tvari. Uklanja ili ublažuje smetnje u vrijeme menstruacije.

SOK OD MRKVE odlično djeluje protiv žgaravice. Budući da ima mnogo vitamina A, poboljšava izgled kože i sprečava noćno sljepilo.

SOK OD RIBIZLA, crvenog, bijelog ili crnog: sva tri dobro čiste krv, pomažu protiv bolesti jetre, slabokrvnosti i viška mokraćne kiseline. Jeste li znali da crni ribiz ima najviše vitamina C od svih vrsta voća?

SOK OD CIKLE pospješuje izmjenu tvari, povećava opću otpornost organizma. Kažu da liječi i čir želuca.

SOK OD VIŠNJE ima malo hranjivih tvari, pa ga rado pijemo kad želimo omršaviti. Koristan je i protiv bolesti krvnih sudova, reume i kostobolje.

SOK OD CELERA bogat je ugljikohidratima, pa je zato bolje da ga dijabetičari i predebeli izbjegavaju. Sok od celera pospješuje mokrenje i pobuđuje krvotok .

SOK OD OGROZDA jača želučanu sluznicu i živčani sustav. To sve zbog obilja mineralnih tvari i vitamina.

SOK OD RAJČICE ima posebno mnogo vitamina A, koji je važan za neprekidno obnavljanje tjelesnih stanica. Taj sok pomaže da se uredi krvni tlak.

SOK OD GROŽĐA čisti krv, potpomaže rad srca i pospješuje probavu. Ako ga redovito pijemo, djelovat će i protiv ovapnjenja arterija.

Zapamtite : Ne podnosite li naranče ili grepfrut? Dobivate li od toga osip ili svrbež po tijelu? Kušajte ih sa sokom voća koje smo nabrojili i vidjet ćete da izvrsno osvježavaju i da će svih neugodnih nuspojava nestati. O novcu i vremenu koj im raspolažete zavisi hoćete li sokove priređivati sami ili ćete ih kupovati.

Električni aparat za pravljenje sokova isplati se svima koji piju mnogo sokova ili imaju svoj vrt. Tako ćete dio voća i povrća iz vrta jeftino preraditi u sok. Svi se sokovi mogu piti čisti ili miješani s vodom. Miješanjem različitih sokova (npr. soka od mrkve sa sokom od cikle) uvijek ćete proizvoditi nešto novo. Neka vam mašta slobodno radi. Otvorene boce s voćnim sokom držite svega nekoliko dana, jer im kisik iz zraka uništava korisne sastojke.

Foto: Nitr/Shutterstock