Što sve utječe na debljanje

vaga za mjerenje

Što sve utječe na debljanje? Bez obzira kakav život vodili i kakve navike imali o vašem karakteru ovisi kako ćete izgledati i hoćete li se zdebljati. Postoji mnogo faktora koji utječu na izgled svake osobe, a na neke od njih svatko od nas može uvelike utjecati.

Imate li samopouzdanja? Istraživanja su pokazala kako osobe pune samopouzdanja imaju puno više uspjeha prilikom pridržavanja pravila posebnog režima prehrane. Dovoljno su čvrste kako bi se držale zadanog rasporeda i uvjerene su da će uspjeti.

Isto tako osobe koje imaju samopouzdanja i koje vjeruju u svoje mogućnosti mogu pretjerati s pretjeranom kontrolom i početi previše razmišljati o hrani te namirnicama koje ne bi smjeli jesti. Zbog toga bi se moglo dogoditi da upravo posegnu za onim što im je zabranjeno.

Bilo bi najbolje kada bi takve osobe u svom svakodnevnom životu stvorile navike koje nisu usko vezane uz mršavljenje, a koje će im opet pomoći da uspiju u svom naumu i smršave nekoliko kilograma. To mogu biti aktivnosti kao što su šetnje do dućana umjesto korištenja auta.

U problematičnoj skupini su se našle sve one osobe koje ne vole ići rano spavati i koje mogu ostati budne do kasno u noć. Pokazalo se da upravo te osobe u prosjeku u svoje tijelo unesu više kalorija nego ostali.

Svaka dulja aktivnost tijekom noći tjera organizam da traži još malo energije, a tada velik dio njih posegne za konkretnim obrocima u vrijeme kada bi morali spavati. Bilo bi najbolje kada bi se nekako natjerali na raniji odlazak na spavanje i tako vratili svoj ritam spavanja u normalu.

Za razliku od noćnih ptica koje vole kasno ići spavati i zbog toga dulje spavati ujutro, ranoranioci su ti koji u prosjeku imaju manje šanse za debljanje. Važno je da uspijete odspavati ozmeđu 7 i 8 sati.

Sve osobe koje se vole kritizirati sklonije su tome da neće tako lako smršaviti. Nažalost svi oni koji su previše strogi prema sebi mogli bi zbog previsokih kriterija koje su postavili prema sebi izbjeći pozitivne rezultate.

Nikada nije bilo dobro pretjerivati pa tako ni kada je u pitanju mršavljenje. Budite blagi prema sebi i naučite kako da sami postanete svoj najbolji prijatelj. Vi morate biti na prvom mjestu.

Autor: S.Š., Foto: Lana K/Shutterstock